Regije trebaju zaštititi granice i pomoći migrantima

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Istarski župan Valter Flego sudjelovao je u srijedu i četvrtak u Bruxellesu na plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija, gdje se raspravljalo kako bolje upravljati izbjegličkim tokovima i zakonitim migracijama na terenu. Lokalnim i regionalnim čelnicima pridružili su se prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans te europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos. Župan Flego je još jednom ponovio kako postavljanje žica nije rješenje, već su to solidarnost prema migrantima te odgovornost i sigurnost građana.

- Izuzetno je važna sinergija regija i država, kao i partnerstvo EU zemalja i Turske po pitanju migranta. Regije moraju djelovati zajednički kako bi osigurale sredstva potrebna kako za zaštitu granica i građana, tako i za pružanje adekvatne pomoći imigrantima, naglasio je Flego, pojašnjavajući kako je taj zahtjev Odbor regija uputio i Europskoj komisiji koja trenutno planira proračun za 2017. godinu.

Prilikom zasjedanja, Europski odbor regija predstavio je svoje viđenje prijedloga EU-a za reformu sustava azila, poboljšanje kanala za zakonite migracije u Europu te integraciju imigranata. Mišljenje OR-a o sustavu azila izradio je gradonačelnik sicilijanskog lučkog grada Catanije Vincenzo Bianco, izvjestitelj za zakonite migracije je predsjednik Zapadnopomeranskog vojvodstva Olgierd Geblewicz, dok je zastupnik u Flamanskom parlamentu Karl Vanlouwe sastavio mišljenje o integraciji. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter