Rasprava o Jakovčićevom imunitetu već u studenom?

Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)
Ivan Jakovčić (M. MIJOŠEK)

Zastupnički imunitet IDS-ova Ivana Jakovčića, čije je ukidanje po privatnoj tužbi zatražio austrijski poduzetnik Georg List, mogao bi na dnevni red Odbora za pravna pitanja Europskog parlamenta doći najranije za dva tjedna. Naime, redovita sjednica tog odbora zakazana je za 10. i 11. studenog, te se pretpostavlja, iako dnevni red još nije objavljen, da će se na njemu donijeti odluka o imunitetu eurozastupnika Jakovčića, koju je u ime poduzetnika podnio odvjetnik Dario Čehić.

Procedura predviđa da o svakom zahtjevu za skidanje imuniteta raspravi Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta, kojim predsjedava Pavel Svoboda. Na sjednici odbora može se saslušati i zastupnik o čijem se imunitetu radi, nakon čega se glasuje o odluci samog odbora. Odbor za pravna pitanja nakon toga svoju odluku šalje na potvrdu, odnosno na glasanje na plenarnoj sjednici parlamenta.

Imunitet eurozastupnika i procedura njegova dokidanja predviđena je Poslovnikom o radu Europskog parlamenta, u kojem stoji: "Parlament djeluje tako da očuva svoj integritet kao demokratska zakonodavna skupština i osigura nezavisnost zastupnika u obnašanju njihovih dužnosti."

U pravilniku se navodi da se zastupnik može i žaliti na ukidanje imuniteta, te da odluka može biti promijenjena podastre li nove dokaze.

Procedura ukidanja zastupničkog imuniteta u Europskom parlamentu slična je proceduri u Hrvatskom saboru, gdje odluku donosi Mandatno-imunitetno povjerenstvo, da bi se o njoj glasalo na saborskoj sjednici. Praksa Hrvatskog sabora je da se ne ukida imunitet po privatnim tužbama, nego samo na zahtjev DORH-a, a poznavatelji prilika u Europskom parlamentu ističu kako se slično postupa i u Bruxellesu.

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je za posjeta Bruxellesu da ne očekuje da se Jakovčiću skine imunitet po privatnoj tužbi za klevetu.

Odvjetnik Dario Čehić zatražio je ukidanje imuniteta zbog navodne Jakovčićeve klevete Georga Lista, koji ga je u medijima optužio zbog korupcije u vezi polo-igrališta u Motovunu. U sudskom pripetavanju važnu će ulogu imati i Jakovčićeva tužba koju je podnio protiv Lista.

"Poznato je da sam nedavno podnio tužbu protiv gospodina Lista radi izrečenih laži i neistina na moj račun i jedva čekam suočit se s njime na sudu. Ovime želim potvrditi da Europski parlament nije zaprimio nikakav drugi zahtjev osim privatnog tužitelja", objašnjava zastupnik IDS-a Ivan Jakovčić.

Očito, javnost će odgovor na pitanje hoće li Jakovčić biti hrvatski europarlamentarac koji će izgubiti zastupnički imunitet dobiti tek za nekoliko tjedana, kada se izjasni nadležni Odbor za pravna pitanja te Europski parlament za svojoj plenarnoj sjednici. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter