Radin: Gdje su šalteri za Talijane u PU?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisni zastupnik talijanske nacionalne manjine dr. Furio Radin postavio je, na početku treće saborske sjednice, pitanje Vladi i ministarstvu unutarnjih poslova u vezi provođenja ugovora Hrvatske i Italije o zaštiti nacionalnih manjina. Zanimalo ga je kada će se ispoštovati odredba o šalterima za građane u policijskim upravama Istarske i Primorsko-goranske županije, na kojima će se upotrebljavati talijanski jezik u komunikaciji s pripadnicima te nacionale manjine.

"To je bilo predviđeno u skladu s člankom 3. ugovora koji kaže da se prava, prava talijanske manjine proširuje tamo gdje živi talijanska manjina i u državnoj upravi. Kratko rečeno - tih šaltera danas nema više, a na što su me upozorili moji sunarodnjaci", izjavio je zastupnik Furio Radin, ocjenjujući tu pojavu "ogromnim propustom".

Premjer Plenković odgovorio je da će provjeriti te navode, ali kako do sada nije bilo "nikakvih ozbiljnijih problema do izdavanju osobnih iskaznica, ili drugih isprava na jezicima nacionalnih manjina nije bilo." (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter