Pusić: Radikalni potezi za privlačenje investicija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić najavila je danas će se Vlada ovoga tjedna pokušati dogovoriti o nekim vrlo radikalnim potezima za privlačenje investicija.

Nije željela reći o kojim je mjerama riječ, kazavši da se prvo o tome mora postići dogovor. Podsjetila je da su u paketu mjera za 2016. godinu novi porezi, ocijenivši da sve to nema smisla bez agresivnog pristupa povećanju i privlačenju investicija.

- Ako se na taj način može smanjiti deficit, onda mnoge mjere koje se odnose na rezanja ili uvođenja novih poreza nisu potrebne, kazala je Pusić.

Prošlog je tjedna obavila prvi sastanak sa skupinom investitora u Hrvatsku, a očekuju je još takva dva sastanka.

- Na njima nas informiraju o teškoćama kompanija koje su odlučile ulagati u Hrvatsku i uspostavljamo tijesnu suradnju uz imenovanje konkretnih osoba zaduženih za otklanjanje teškoća koje proizlaze iz nedovoljno brzog djelovanja državne uprave, rekla je Pusić.

Na novinarski upit o dosadašnjem radu Vlade Pusić je odgovorila da je zadovoljna jer je Vlada "vrlo pošteno pristupila raščišćavanju svega što je bilo ispod tepiha, suočavanju sa stvarnom situacijom, preostalim dugovima, pitanjima deficita, brodogradnje, državne imovine, privatizacije".

- Vlada je tome pristupila kao netko tko zaista želi kuću dovesti u red, a ne kao netko tko se samo bavi odnosima s javnošću i gleda kako će preko plota uhvatiti još jedan mandat, ustvrdila je. "Ako se dugo gura pod tepih, čišćenje je teže", rekla je Pusić ocijenivši da je taj dio posla pošteno i pristojno odrađen, a slijedi zadatak otvaranja zemlje kroz bolje funkcioniranje državne uprave i pravosuđa, ali i olakšica za privlačenje investitora.

Pusić je ustvrdila da je Vlada učinila povijesnu stvar za Hrvatsku njezinim postavljanjem na energetsku kartu Europe. U ovom trenutku cijela regija dobiva na taj način dodatno na značenju, istaknula je.

Na pitanje hoće li se nastaviti pregovori o uvođenju poreza na nekretnine Pusić je naglasila da se o tome ne pregovara jer "poreza na nekretnine u ovom mandatu neće biti i nije ni planiran".

Sve što će biti u idućem mandatu ovisi o uspješnosti investicijske politike, kazala je Pusić te dodaje "ako ostanemo tako teški i komplicirani kao što još uvijek jesmo, neće biti dobro".

Pusić je danas boravila u posjetu Sveučilištu u Rijeci, gdje je potpisala sporazum o suradnji između Ministarstva vanjskih poslova i Sveučilišta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter