Pusić poslala pismo arbitražnom sudu

(MArko TODOROV)
(MArko TODOROV)

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je poslala pismo Arbitražnom sudu u kojem ga je izvijestila da je hrvatska vlada zaključila kako je arbitražni postupak u sporu o granici između Hrvatske i Slovenije nepovratno kompromitiran tako da sud u tom sporu nije sposoban odlučiti nepristrano, bez obzira na izmjene u njegovu sastavu, priopćio je MVEP.

Izmjene su uslijedile nakon ostavke slovenskog arbitra "koji je zajedno sa slovenskom zastupnicom djelovalo protupravno, neetično i nespojivo sa načinom na koji se arbitri i zastupnici država moraju ponašati i raditi", kaže ministarstvo. U pismu je naglašeno da je Hrvatski sabor jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao Vladu RH da pokrene postupak prestanka Sporazuma o arbitraži zbog bitne povrede odredbi koje su presudne da bi se ostvarila svrha tog sporazuma, a one se tiču povjerenja i nepristranosti koje je Hrvatska očekivala od sudaca pri ispunjavanju njihove ozbiljne zadaće.

U pismu arbitražnom sudu je također naznačeno da je Hrvatska, u skladu s Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Republici Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba sporazuma, te da je obavijestila Sloveniju da prestaje s primjenom sporazuma, kao i da je o istom obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, dodaje ministarstvo.

Kosor nakon Pahorovog istupa poziva na smirenje tenzija

Bivša premijerka Jadranka Kosor u petak je na konferenciji za novinare kazala kako ponukana istupom slovenskog predsjednika Boruta Pahora želi pozvati na smirivanje tenzija, te je istaknula kako Hrvatska ima put, a to je put poštivanja međunarodnog prava koji nema alternative.

Slovenski predsjednik Pahor u četvrtak je izjavio kako arbitražni sporazum nema alternative te da bi traženje novih puteva značilo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma među državama, na što mu je Kosor odgovorila: "Pahor kaže da ne postoji bolja alternativa od arbitražnog sporazuma, valja reći da postoji, a to je poštivanje međunarodnog prava i tomu nema alternative".

Dodala je da Hrvatska izlazi iz arbitražnog postupka, što Sloveniji ne odgovara, no postoje međunarodne institucije na koje se dvije ravnopravne članice EU mogu osloniti.

Kosor je upozorila kako su vladavina prava i neovisno sudstvo urušeni aktivnostima slovenskih predstavnika, jer je činjenica da su upletena najmanje dva arbitra. "Jedan od njih je predsjednik suda, pri čemu je nezamislivo u pravosudnom sustavu, da u postupku pred sudom bilo koja strana odlazi na večeru sa sucem koji sutra donosi presudu u sporu", naglasila je.

Kazala je kako tvrde i mukotrpne pregovore, koje su prije šest godina započeli, u vrijeme nepovjerenja, vrijeme napetosti između država i kada su strahovali da ne dođe do incidenta koji bi urušio odnose, treba završiti na Međunarodnom sudu pravde.

Kosor je podsjetila kako međugranični spor punih 18 godina nije bio riješen, jer nitko nije imao hrabrosti pristupiti tom problemu, a unatoč tome Slovenija je postala članica EU. Hrvatska ima pravo spomenuti na koje je probleme naišla u arbitražnom postupku jer je njegova temeljna ideja narušena, dakle suđenje u skladu s međunarodnim pravom, rekla je.

"Sve što smo saznali, čuli iz snimki, ne svjedoči o dobrosusjedskim odnosima, Pahor kaže da smo na raskrižju, ali ističem da Hrvatska na tom raskrižju ne želi ići putem za koji znamo da je opasan za nas. Sve dokaze koje imamo, dokumenti koji su umetani, utjecaj na suce, upozoravaju nas kakva nas daljnja procedura čeka. Urušen je jedan od temelja, stupova EU, neovisnost prvosuđa, suda, sudaca i to je ugrozilo sporazum" tvrdi Kosor.

"Postoje prijetnje da će Slovenija blokirati ulazak u Schengen, a što je dokaz neeuropskog ponašanja. Kao što znamo Slovenija je ušla u EU i u Schengen dok nije riješila pitanje granice", podsjetila je.

"Teško mi je vjerovati da je ovo bila akcija slovenske namještenice Ministarstva vanjskih poslova i njihovog uglednog arbitra, jer se sam ministar vanjskih poslova izjasnio i javno se hvalio navodnim rezultatom. Ostavke dvoje ljudi koji su bili kompromitirani snimkama jasno pokazuju da je to što smo čuli istina", rekla je.

Kazala je kako SAD podržava Hrvatsku jer je članica NATO-a i u interesu im je da se spor što brže riješi. Bruxelles nema sve informacije, a Hrvatska Vlada će kroz diplomatske kanale protumačiti problem. Ministrica Vesna Pusić pozvala je akreditirane diplomate koji su dobili fonogram i ostale dokumente da bi došli do činjeničnog stanja, što podržavam, kazala je.

Na pitanje o Imonološkom zavodu Kosor je rekla da je Vlada takvu odluku trebala donijeti prije dvije godine. "Nadam se da će ostala pitanja vezana za oživotvorenje odluke rješiti u što kraćem roku kako ne bi sve ušlo u predizbornu kampanju", rekla je.

Vukas: Sud imao namjeru Hrvatskoj oduzeti dio teritorijalnog mora

Hrvatski sudac u procesu arbitraže Budislav Vukas potvrdio je za HRT da je dao ostavku na tu dužnost zbog cjelokupne situacije u vezi sa Sporazumom o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade te da je sud imao namjeru Hrvatskoj oduzeti dio teritorijalnog mora.

Vukas je napisao sudu da se ponašanje slovenskog arbitra i predstavnice ministarstva vanjskih poslova protivi pravilima o arbitraži te da se kao sudac kojeg je imenovala Hrvatska povlači.

" Moja država, koja me imenovala i čiji sam ja državljanin, se povlači i to na neki način diktira i meni. Sud je imao namjeru oduzeti Hrvatskoj dio teritorijalnog mora protiv čega sam se najžešće opirao, iznio je Vukas dio detalja s arbitraže.

Stalni arbitražni sud priopćio je u četvrtak da je Vukas podnio ostavku, te je pozvao Hrvatsku da u roku od 15 dana imenuje novog arbitra, unatoč postupku izlaska iz arbitraže koji je pokrenuo Zagreb.

"Sada je na Republici Hrvatskoj da imenuje novog arbitra koji bi zamijenio profesora Vukasa kao člana suda", navodi se u priopćenju.

Hrvatska bi arbitra trebala imenovati u roku od 15 dana, a "u slučaju da se do tog roka ne izvrši imenovanje, člana će izabrati predsjednik arbitražnog vijeća".

Budislava Vukasa je imenovala Hrvatska u peteročlano arbitražno vijeće.

Hrvatska vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži između hrvatske i slovenske vlade zbog povrede tog sporazuma od strane Slovenije. Na to je vladu svojom jednoglasnom odlukom u srijedu obvezao Hrvatski sabor.

SAD poziva Hrvatsku i Sloveniju da odrede "najbolji put"

Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj objavilo je u petak da je granični spor između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje i pozvalo dvije susjedne države, "članice EU-a i saveznice u NATO-u", da se dogovore oko "najboljeg puta" za njegovo rješavanje. "Na dvjema je državama, objema članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u, da razriješe to bilateralno pitanje", odgovorilo je američko veleposlanstvo na upit Hine o skandalu u arbitraži o granici.

Veleposlanstvo je pozdravilo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se granični spor napokon riješi i potiče dvije strane da nastave razgovore kako bi odredile najbolji put kako dalje.

"Pozdravljamo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se ovo granično pitanje konačno riješi te bismo potaknuli obje strane da, u svijetlu najnovijih događaja, nastave razgovore kako bi odredile najbolji put kako dalje", stoji u priopćenju. Vlada premijera Zorana Milanovića u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca. Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Vlada je ocijenila da je arbitražni postupak "previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje", ali i poručila da tom odlukom "ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom".

Europska komisija objavila je da poštuje odluku Hrvatske o povlačenju iz arbitraže, ali da ne vidi "održivu alternativu arbitražnom procesu o granici sa Slovenijom". Za nastavak arbitraže je i Ljubljana koja smatra da bi traženje novih puteva značilo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma među državama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter