Prosvjed Zelene akcije - zakoni ne štite prirodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Aktivisti Zelene akcije prosvjedovali su danas ispred Hrvatskoga sabora jer smatraju da izmjene Zakona o vodama, kao i novi Zakon o zaštiti prirode, kao svoj prioritet određuju investicije, a ne zaštitu prirodnih resursa, što po njima treba biti osnovna svrha tih propisa.

Kako se navodi u njihovu priopćenju, u obrazloženju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama za pojedine izmjene tvrdi se da je tako "pravičnije za privatne investitore“ te, primjerice, da će one "omogućiti privatnim investitorima brže ispunjavanje uvjeta iz lokacijskih dozvola".

Za Zelenu akciju izuzetno je znakovito da se sada, u hitnoj saborskoj proceduri, mijenja više od 50 posto toga zakona, koji je već doživio brojne izmjene, te ističu da je bilo svrhovitije pristupiti izradi novoga propisa. Podsjećaju da je uobičajena praksa u Europskoj uniji - a tako je do sada bilo i u Hrvatskoj - da se, ako se mijenja više od trećine zakona, izrađuje novi propis, a ne samo izmjene i dopune.

Zelena akcija smatra i da će, ako se usvoji, ovaj zakon biti idealno tlo za korupciju jer će ostati previše pravnih praznina i nedorečenosti koje pružaju prostor za zloupotrebe.

Dodaju da taj zakon ponovno otvara vrata zaradi na vađenju šljunka i sedimenta, što za Zelenu akciju nije opravdano ni na koji način. Također, za njih je nedopustivo zakonom predviđeno ukidanje zabrane eksploatacije šljunka i pijeska iz ležišta u vodotocima. S tim u vezi navode da glavne rijeke zanimljive za iskapanje sedimenta (Mura, Drava, Sava i Dunav), zbog uzvodnih brana te smanjenja erozije obala uslijed reguliranja korita, praktički uopće nemaju ili imaju jako mali pronos sedimenta, što pak znači da nema obnovljivoga ležišta sedimenta u Hrvatskoj.

Kad je pak riječ o Zakonu o zaštiti prirode, Zelena akcija najveći problem vidi u tome što se praktički ukida nacionalna ekološka mreža. Ulaskom u EU ekološka mreža postaje mreža Natura 2000 i pokrivat će bitno manju površinu od ekološke mreže. To će u praksi značiti da će brojna područja od nacionalne važnosti biti izdvojena iz procedura ocjena prihvatljivosti strategija, planova, programa i zahvata, kao primjerice područje rijeke Gacke i područje Srđa, zaključili su u Zelenoj akciji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter