Prosvjed Hrvatske kršćanske koalicije na Markovu trgu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Članovi Hrvatske kršćanske koalicije danas su pred zgradom Vlade na Markovu trgu održali mirni prosvjed zbog nevoljkosti Vlade da potpiše međusobno zadovoljavajući ugovor o pitanjima od zajedničkog interesa o čemu pregovaraju već dvije godine.

"Zar smo mi građani drugog reda?", "Ne uskraćujte ravnopravnost vjerskim zajednicama", "Do kada ćemo se morati dvaput vjenčati?", "Zašto stvarati razliku među djecom?", "Zašto ignorirate presudu iz Strasbourga?", samo su neke od parola koje su nosili članovi koalicije koja broji oko 1.200 članova, a čine ju Savez crkava "Riječ života", Protestantska reformirana kršćanska crkva u Hrvatskoj i Crkva cjelovitog evanđelja.

Predsjednik Hrvatske kršćanske koalicije Mario Dučić naglasio je da jednakost svih vjerskih zajednica jamče Ustav i Zakon o položaju vjerskih zajednica, no u praksi to nije tako.

Niti nakon dvije godine pregovora Vlada putem Ministarstva pravosuđa i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama nije ponudila sklapanje ugovora koji ne bi bili diskriminirajući u odnosu na ugovore koje je sklopila s drugim vjerskim zajednicama, tvrdi Dučić.

"Pokušavamo ukazati Vladi da jednostavno napravi 'copy paste' i dade nam iste ugovore i ista prava kao i drugim vjerskim zajednicama", izjavio je Dučić novinarima dodavši kako bi time dobili dušebrižništvo u zatvorima, kaznionicama i bolnicama, reguliralo bi se pravo vjenčanja i vjeronauka, kao i financiranje iz državnog proračuna.

Ne znam zašto se s tim odugovlači, dodao je i naveo da, primjerice, djeca sada ne mogu imati vjeronauk u školama, a službeno im se ne priznaje ocjena vjeronauka iz njihove crkve, pa su "diskriminirana i stigmatizirana".

Dučić je rekao kako su im iz Vlade dosad ponudili dva ugovora - na svega tri stranice, a takvi ugovori inače imaju po 20 stranica, kojima im je ponuđeno pravo na civilno vjenčanje i vjeronauk, dok su niz drugih stvari ignorirali, pa i naveli da ugovor traje samo do novog zakona.

Najavio je da sutra idu na razgovor u Ministarstvo pravosuđa te izrazio nadu da će im dati ugovor kao i drugim vjerskim zajednicama, "ništa manje i ništa više".

Pastor Saveza crkava "Riječ života" Damir Šićko Alić rekao je da je Hrvatska kršćanska koalicija nastala jer su željeli izboriti prava koja im pripadaju kao i svim drugim vjerskim zajednicama. "Volio bih da ova vlast, koja se toliko hvali da daje sva prava svima i želi sva prava za sve, to dokaže na djelu", kazao je Šićko Alić.

Prosvjednici su s Markova trga poručili da će, ako se Vlada desetak dana ne odgovori na javne apele i niz službenih dopisa, podnijeti novu tužbu pozivajući se na Zakon o suzbijanju diskriminacije.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter