Propalo mirenje Vlade i sindikata javnih službi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Propao je i današnji postupak mirenja Vlade i sindikata javnih i državnih službi. Sindikati, koji su vec ranije najavili veliki štrajk ako postupak mirenja ne uspije.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic svejedno je pozvao sve sindikate na potpisivanje sporazuma o ocuvanju radnih mjesta i materijalnog položaja radnika u državnim i javnim službama kojim bi se trebala dogovoriti dinamika i nacin povecanja placa kada u državi bude bolje.

Izrazivši žaljenje što dogovor sa sindikatima nije uspio, ministar Mrsic ustvrdio je da do njega nije došlo iako se Vlada u svojim prijedlozima zakljucaka obvezala da ce smanjenje koeficijenata od tri posto uzeti u obzir u sporazumu o ocuvanju radnih mjesta i materijalnog položaja gdje bi se trebalo dogovoriti povecanje osnovice kada BDP u državi pocne rasti i kada ce u proracunu biti više sredstava.

"U ovom trenutku nemamo 800 milijuna kuna koje bismo mogli vratiti, uz koje bi mogli povecati koeficijente", istaknuo je.

Ministar je stoga pozvao sve sindikate koji su potpisali kolektivne ugovore, i one koji su sporu s Vladom i one koji nisu, da u 14 sati dodu na potpisivanje tog sporazuma u Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Ponovio je da blokade sustava i države u slucaju štrajka 11 sindikata javnih i državnih službi nece biti.

Sindikati traže precizne uvjete pod kojima ce se vratiti tri posto place kada BDP pocne rasti, te precizno odredenje da Vlada jednostrano nece više smanjivati place, dok se Vlada, prema rijecima ministra Mrsica, ne može obvezati na to da se precizno definira na koji nacin ce se, kada se popravi gospodarska situacija u zemlji, koeficijenti povecati.

Sindikatima je neprihvatljiv i zahtjev Vlade da se zakljuci sporazum i sa sindikatima koji nisu u sporu s Vladom kao i to što Vlada nudi sporazum u kojem im kaže da ce se sporazumjeti u neko buduce vrijeme. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter