Procedura priznavanja istarskog terana i službeno započela

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Predstavljanjem ranije pripremljenog prijedloga i prvom raspravom o tzv. delegiranom aktu o istarskom teranu na sjednici Stručnog odbora za vino Europske komisije u utorak u Bruxellesu, napokon je službeno započeo postupak kojim bi se Hrvatskoj trebala dozvoliti iznimka u uporabi zaštićenog naziva teran. Prema najavi Europske komisije, postupak bi trebao biti dovršen i delegirani akt (dokument sa snagom zakona) bi trebao stupiti na snagu najkasnije do 30. lipnja ove godine, prenosi slovenska novinska agencija STA prema priopćenju slovenskog Ministarstva poljoprivrede.

U tom delegiranom aktu formalizirano je rješenje po kojemu teran ostaje zaštićen kao slovensko vino, dok Hrvatska može koristiti ime sorte grožđa teran pri označavanju vina s oznakom izvornosti "Hrvatska Istra". Pritom natpis "teran" mora biti manji nego natpis "hrvatska Istra", a oba naziva moraju biti u istom vidnom polju, svejedno da li na prednjoj ili na stražnjoj strani etikete.

Nakon ove prve rasprave, na kojoj su četiri člana Odbora dala svoje komentare, sada slijede tzv. interna savjetovanja. Stručni odbor za vino više ne bi trebao raspravljati o ovome aktu, niti je za njegovo donošenje predviđeno glasanje na razini Odbora. Europska komisija naglašava da se ovim delegiranim aktom "pojašnjava pravno stanje i pruža pravni okvir za djelovanje nacionalnih vlasti".

Predviđeno je da će interno savjetovanje potrajati dva tjedna, a postupci koji slijede trajat će najmanje tri mjeseca. Sve članice Europske unije i zastupnici u Europskom parlamentu imaju dva mjeseca vremena za upoznavanje s ovim aktom, a nakon toga slijedi procedura njegova usvajanja. Delegirani akt o teranu najprije će se naći na dnevnom redu sjednice Vijeća Europske unije, i tu će biti usvojen ako za njega glasa 55 posto članica koje predstavljaju 65 posto stanovništva Europske unije. Zatim akt o teranu ide na glasanje u Europski parlament, gdje je za njegovo usvajanje dovoljna jednostavna natpolovična većina.

Slovensko Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da se na sjednici Stručnog odbora za vino slovenski predstavnik suprotstavio prijedlogu delegiranog akta, te da je za to protivljenje dobio podršku predstavnika Mađarske, dok je predstavnik Italije zatražio dodatna pravna pojašnjenja.

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan i dalje najavljuje tužbu protiv Europske komisije zbog donošenja delegiranog akta o teranu, a formalno-pravna mogućnost za podnošenje takve tužbe Europskom sudu u Luxembourgu počinje teći od dana stupanja na snagu delegiranog akta, i traje dva mjeseca. Dakle, ako dođe do slovenske tužbe zbog terana, to bi se moglo dogoditi negdje u kolovozu ili rujnu.

Kako je od samih početaka najbliži žarištu briselskih zbivanja oko terana, za komentar smo zamolili hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu Ivana Jakovčića. "Zadovoljan sam odlukom Komisije jer su naši argumenti, koje smo iznosili već dvije i pol godine na raznim mjestima, napokon urodili plodom. Mada još uvijek nije sve gotovo očekujem da ćemo kroz proceduru koja slijedi narednih mjeseci učvrstiti našu poziciju. Pozivam slovenske kolege da okrenu stranicu i pokrenemo zajedničku suradnju jer ovaj vinski rat nikome nije potreban", izjavio je Jakovčić. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter