Priče o kolapsu banaka su zastrašivanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nicole Kwiatkowski, 42-godišnja odvjetnica udruge Franak koja je, zajedno s kolegom Nikšom Valjalom, odvjetnikom društva Potrošač, ušla je u povijest hrvatskog pravosuđa. Dobila je prvu utakmicu u prvoj kolektivnoj tužbi u Hrvatskoj ikad. Makar je i nju, kaže, iznenadila presuda suca Radovana Dobronića.

Mnogi su odvjetnici, uvjereni da "frankovci" nemaju nikakve šanse kontra banaka, prije nje odbili ući u spor, ona je pristala.

"Nema razloga za pesimizam, dapače. Čak i ako Visoki trgovački sud promijeni ovu odluku, puno toga je već napravljeno - probudila se svijest kod potrošača; ljudi su postali svjesni da trebaju biti oprezni kad ulaze u financijske aranžmane, no i banke će, uvjerena sam, promijeniti svoje ponašanje", kaže odvjetnica.

Nije, odgovara nam, niti pokušala, nitko od njih nije pokušao izračunati koliko bi eventualni pravorijek koštao banke.

"Cifre koje se spominju, od sedam do 15 milijardi kuna, zastrašivanje su javnosti kolapsom sustava. Bude li pravomoćno, ovo sigurno nije nešto što će ugroziti, a pogotovo ne uništiti bankarski sektor. Postoje metode, ako presuda postane pravomoćna, kako se to može provesti, a da nitko ne bude oštećen. Ako se ta količina novca i javi, ona će se opet vratiti u gospodarstvo, ono kojem su banke u cijelom svijetu, a ne samo u Hrvatskoj, prvo novac uzele. A kad se vrati u gospodarstvo, vratit će se i bankama. Smanjit će im dobit, to da", veli Nicole. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter