Prevaranti nude rad na platformama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posao pitura na off-shoreu u Nigeriji za dvadeset tisuća dolara mjesečno, plus troškovi prijevoza, smještaja, najma vozila, pa čak i zabave i rekreacije u iznosu od dodatnih pet-šest tisuća dolara, uz mogućnost bonusa od deset posto ukupne godišnje zarade - zvuči kao san snova prosječnog stanovnika Hrvatske. Upravo takve nemoralne ponude stižu ovih dana na brojne e-mail adrese diljem Hrvatske, a šalju ih lažna predstavništva renomiranih naftaških kompanija, poput Shella, Chevrona ili Addaxa, iz zemalja Zapadne Afrike. Riječ je o dobro osmišljenim prijevarama kojima navodni poslodavci od žrtava najčešće izvuku po nekoliko stotina dolara, a kasnije se više ne javljaju.

Sličan dopis dobio je i Riječanin (podaci poznati redakciji), koji već neko vrijeme traži posao na brodu ili off-shoreu. Obratili su mu se navodni predstavnici kadrovske službe nigerijske ispostave Addaxa. U opsežnom dokumentu navedeni su svi podaci o radnom mjestu, poput iscrpnog opisa posla, plaće, bonusa, dodatnih troškova, početka rada, putovanja, smještaja, dodatne obuke, medicinskog pregleda, sigurnosti, pa sve do mogućnosti komunikacije s obitelji putem interneta i telefona. Sve to sa službenim zaglavljem Addax-a, te potpisom osobe koja se predstavlja kao šef odjela ljudskih resursa u Addax Petroleum Nigeria. Naveden je i broj telefona, adresa, fax i e-mail za daljnje kontakte. Iako dopis izgleda vrlo ozbiljno i uvjerljivo, Riječanin na prijevaru ipak nije nasjeo, i to zbog toga što su mu se uvjeti, a posebno plaća, činili sumnjivo predobrima.

- Odmah sam uputio upit središnjici Addaxa. Kažu da takav dokument kod njih naprosto ne postoji, kao što među zaposlenicima ne postoji ni Tilewa Phillips, čijim je imenom potpisana ponuda za posao, kaže Riječanin.

- Od potencijalnih žrtava u početku ne traže novac. Tek u kasnijoj fazi obično traže između pedeset i dvjesto-tristo dolara, najčešće pravdajući takav zahtjev troškovima izdavanja vize. Nakon što se uplate sredstva, prevaranti se više ne javljaju, objašnjava Mario Zorović, predsjednik Udruge hrvatskih posrednika pri zapošljavanju pomoraca.

- Građani se mogu obratiti nama u Crosmi, Sindikatu pomoraca Hrvatske, ili Ministarstvu pomorstva kako bi se provjerio potencijalni poslodavac, ali u pravilu - ako nešto zvuči predobro da bilo istinito, onda najčešće i jest predobro da bi bilo istinito, zaključuje Zorović. (Marinko GLAVAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter