Prerano je govoriti hoću li se odreći uloge mandatara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u utorak za HTV da je prerano u ovom trenutku govoriti hoće li se odreći uloge mandatara ako Most to zatraži jer se pregovori Domoljubne koalicije i Mosta nastavljaju u srijedu te je poručio da je HDZ reformska snaga i da su sto posto spremni na pripremljene reforme. 

Gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a, Karamarko je rekao da je prema poruci predsjednika Mosta Bože Petrova sutra u nastavku pregovora politička dimenzija njihove moguće suradnje. "Mislim da je normalno da mi kao relativni pobjednici ovih izbora imamo pravo aplicirati na neka mjesta. To je obaveza i prema stranci i prema biračima", istaknuo je.

- HDZ je reformska snaga i tri godine radi na tome. Tri se godine borimo protiv neuspješne Vlade koja uništava gospodarstvo, i to je prioritet svih prioriteta. O mjestima ćemo razgovarati, odgovorio je Karamarko na pitanje je li spreman prihvatiti  Mostova kandidata na mjestu predsjednika Sabora ako Mostu ne bude prihvatljiv akademik Željko Reiner, budući da je on kandidat HDZ-a za tu dužnost.

Istaknuo je da će sve ono što su predvidjeli kao reformske zahvate netko trebati i provoditi, netko stručan. "Još prije dvije-tri godine govorio sam o stručnoj Vladi i o tome kako dužnosnicima i Vladi i zastupnicima moraju biti smanjene plaće za 25, 30 posto. Ako je to zajednički nazivnik, ja se slažem, a vidjet ćemo tko će provoditi reforme", rekao je Karamarko.

Na pitanje o ocjeni glasnogovornika Mosta Nikole Grmoje, koji je rekao da su - ako su Karamarko i Reiner neprihvatljivi SDP-u, neprihvatljivi i njima, predsjednik HDZ-a je rekao da bi želio vjerovati da to nije potpora nereformskoj Vladi koja je zadnje četiri godine manifestirala neuspjeh. "Nadam se da to nije potpora njima", istaknuo je.

Na pitanje zašto je optimističan da će upravo Domoljubna koalicija s Mostom sastaviti zajedničku Vladu, istaknuo je da su i jedni i drugi reformisti te da ne vidi da bi sjedili s onima koji to nisu.

- Mi smo u opoziciji. Mi se borimo protiv ove Vlade i imamo bolja rješenja. Ako su kolege iz Mosta i dobili mandate da mijenjaju situaciju, nazivaju se reformistima, a to smo i mi, onda ne vidim razlog i ne vidim način kako bi sjedili za istim stolom s onima koji nisu reformisti, istaknuo je.

Karamarko je rekao da se on i predsjednik Mosta Božo Petrov nisu ništa dogovorili i da su njihovi pregovori transparentni. "Naši pregovori i suradnja je vrlo transparentna. Ona je javna, pred kamerama je i u konačnici svatko od nas kasnije daje izjave", rekao je.

Na pitanje je li spreman postati potpredsjednik Vlade zadužen za domovinsku sigurnost, Karamarko je odgovorio da takvo što još nije čuo. Ponovio je da se sutra nastavljaju razgovori.

Karamarko je na pitanje hoće li dobiti potporu od Milana Bandića i jesu li zato u zagrebačkoj Gradskoj skupštini zastupnici HDZ-a danas "štedjeli" Bandića odgovorio da "ne treba sve gledati kroz prizmu trgovine i da oni nisu takvi".

- Mi smo stranka koja je sigurna u sebe, a zašto su "danas štedjeli Bandića", rekao je da ne zna, ali će oko gradskog proračuna sigurno biti amandmana. Na pitanje hoće li HDZ-u Milan Bandić dati potporu, kratko je odgovorio da to treba pitati njega.

U vezi s optužbama predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca o krađi jednog mandata, rekao je kako nikome ne kradu mandate, a posebice ne SDSS-u. "Nama to nije potrebno", istaknuo je i dodao da je Rašković principijelan čovjek - ne dopušta da netko drugi misli za njega. "Ako Pupovac misli da je Milanović dobar premijer, zašto bi ostali pripadnici nacionalnih manjina to isto mislili?", upitao je  Karamarko te dometnuo: "Čemu taj mazohizam na koji ih tjera Pupovac?". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter