Premijer Cerar obmanjuje, ne postoji migrantska ruta preko Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nema opasnosti od nove migrantske krize, smatra Ivan Jakovčić, IDS-ov zastupnik u Europskom parlamentu i najpoznatiji "bruxellski Istrijan". Jakovčić, ipak, oštro komentira najnovije zaplete u odnosima Hrvatske i Slovenije u vezi migranata koji su ovih dana izazvali pažnju javnosti.

- Kako komentirate najave slovenskog premijera o otvaranju izbjegličke rute preko Istre i Slovenije, te izjavu ministra vanjskih poslova Erjaveca da se ne radi se o nekakvoj masovnoj migracijskoj ruti, ali naša policija bilježi organizirani kriminal koji se bavi krijumčarenjem ljudi, te traži put preko Istre?

- Premijer Cerar je namjerno obmanuo javnost! Nikakva migrantima ruta preko Istre ne postoji. Takve izjave štete dobrosusjedskim odnosima, a šteti i turističkom imageu Istre. Ne razumijem kako slovenskom premijeru padaju takve izjave na pamet, a da nije ni prije toga u svojoj policiji provjerio pravo stanje. Nakon toga stigla je izjava Karla Erjavca, ministra vanjskih poslova, koji je ublažio izjavu svojeg šefa. Tu je i izjava predsjednika Boruta Pahora, koji je također poklopio premijera Cerara. Sve skupa to je vrlo tužno, ali i vrlo opasno. Vidjeli smo već u puno primjera kako lažne izjave visokopozicioniranih političara doprinesu stvaranju opasnih sukoba.

- "Šverca" osoba preko granica ipak ima?

- Ipak, kada govorimo o krijumčarenju ljudi preko granice mogu samo dodati: toga je bilo već desetljećima! Pa vjerojatno će to i ostati tako na cijeloj granici dok službe ne budu efikasnije. Nije samo Istra u pitanju.

- Je li Istra u tom pogledu ugroženija nego prije?

- Apsolutno nije! Danas, kao i jučer, sigurnosna situacija u Istri je vrlo stabilna. Građani i njihovi gosti mogu biti na miru. Ne treba očekivati nikakvu masovnu eskalaciju sigurnosne situacije. Pojedinačne iznenadne provokacije je, naravno, vrlo,  vrlo teško kontrolirati. 

- Opravdava li tako slovenska politika ostanak žice na granici, iako je bilo najavljeno njezino uklanjanje?

- Žica koju je postavila slovenska Vlada, kao i Mađarska, rezultata je političkih odnosa u Sloveniji, odnosno Mađarskoj. Kada govorimo o Sloveniji, gdje je na vlasti lijevo-liberalno Vlada, ona glumi desnicu. Meni je njihov svjetonazor blizak, ali ponašanje nikako. Pokazalo se da na Balkanu, na primjeru Zorana Milanovića i Borisa Tadića, kada ljevica glumi desnicu uvijek gubi izbore! Nadam se da će u Sloveniji biti više pameti i da će napokon žicu početi uklanjati.

- Postoje li informacije o otvaranju jadranske izbjegličke rute, odnosno govori li se u središtu europske diplomacije o bilo kakvom novom valu migranata s bliskog i srednjeg istoka prema EU?

- Nikakvog spomena nikada nije bilo. U EU nikada nismo govorili o nekoj jadranskoj ruti. To je izmišljotina lansirana u Ljubljani koja se koristi u dnevnopolitičku svrhe. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter