Predsjednica odlučna imenovati "svoju" tehničku Vladu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović zaista razmišlja o imenovanju nestranačke privremene Vlade i raspisivanju novih izbora ako u roku od dva mjeseca od proglašenja službenih rezultata ni jedna stranka ne prikupi podršku barem 76 zastupnika.

Razumni rok

– Predsjednica je odlučna u tome, ali zasad još nije poduzela nikakve korake vezano za pronalaženje ljudi koji bi činili tu vladu. Ona želi dati šansu dodatnim konzultacijama da bi bila sigurna da su iscrpljene sve mogućnosti da netko uspije dobiti dovoljnu podršku zastupnika da bi mu mogla dati mandat za sastavljanje Vlade. Predsjednica se nada da će na kraju doći do tog ishoda da se ne bi išlo u nove izbore. Međutim, ako to ne bude moguće, ona će posegnuti za svojim ustavnim ovlastima. Zasad ne postoje ni najopćenitije naznake tko bi mogao biti na čelu te privremene nestranačke Vlade kao ni tko bi mogli biti njeni članovi.

Njeno bi eventualno sastavljanje bio odgovoran posao s obzirom na to da bi ona na čelu zemlje bila između tri i pet mjeseci, rekla je za naš list osoba koja dobro poznaje situaciju u Uredu predsjednika.

Ovu je ideju u opticaj u četvrtak pustio savjetnik za ustavnopravna pitanja predsjednice Republike Vladimir Šeks. On je prvi javno progovorio o mogućnosti da ona imenuje nestranačku Vladu i raspiše nove izbore čak i prije nego što započnu teći ustavni rokovi protekom kojih bi to u skladu s Ustavom mogla napraviti. Šeks je govorio o tome da bi  – ako u razumnom roku, a vrijeme će pokazati koji je to rok, nitko ne uvjeri predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da ima podršku većine zastupnika i tako dobije mandat – ona mogla početi razmišljati o ovom rješenju.

Sam Šeks nije jučer želio šire govoriti o ovom pitanju rekavši samo da se do kraja prosinca ne namjerava o njemu oglašavati.

Moguća ekipa 

Ako bi se predsjednica odvažila na nešto takvo, treba reći da bi u tom slučaju bila riječ isključivo o privremenoj nestranačkoj Vladi koja bi zemlju vodila samo u razdoblju u kojem bi se održala nova izborna kampanja, sami izbori, konstituiranje novog Sabora te formiranje nove Vlade.

Stoga je vrlo malo moguće da bi tu privremenu Vladu vodio netko od famoznih stručnjaka koji su se spominjali nakon zadnjih izbora kada je Most počeo forsirati ideju o tripartitnoj stručnoj Vladi. Otad pa do sada kroz medije su prošetali brojni kandidati, mahom gospodarski ili praktičari ili teoretičari.

Među njima su bili – omiljeni menadžer Franje Tuđmana Mladen Vedriš; dugogodišnji prvi čovjek Zagrebačke banke Franjo Luković, financijski stručnjak Velimir Šonje, ekonomistica Sandra Švaljek i tako dalje. Međutim, svatko od njih bio je na ovaj ili onaj način uziman u obzir samo za slučaj ako bi pred sobom imao mandat od pune četiri godine i veliku većinu u Saboru.

Čak i da je netko od navedenih zaista zainteresiran za takav posao, što nitko od njih nikada nije javno potvrdio, sigurno ne bi pristao na vođenje tehničke Vlade koja bi trajala nekoliko mjeseci. 

HDZ smatra da se radi o pritisku na političku scenu  

U HDZ su zasad skeptični prema mogućnosti da će predsjednica povući ovaj potez.

– Ne vjerujem da predsjednica zaista ima namjeru raspisivati nove izbore i imenovati privremenu nestranačku Vladu a da prvo ne pokuša odrediti mandatara. Više mi se čini da se ovdje radi o dodatnom pritisku na sve glavne aktere na političkoj sceni da se pokušaju dogovoriti i na ovaj ili onaj način sastaviti Vladu, rekao je za naš list jedan član vodstva HDZ-a. (Z. CRNČEC)

 


Podijeli: Facebook Twiter