Povjerenstvo za sukob interesa o visokim dužnosnicima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa nalaze se samo visoki državni dužnosnici, među kojima su predsjednik i potpredsjednica Vlade Zoran Milanović i Vesna Pusić, dvoje ministara, sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, vođa oporbe Tomislav Karamarko, nekoliko saborskih zastupnika.

U Povjerenstvu se nisu mogle dobiti detaljnije informacije o tim predmetima. Povjerenstvo bi u slučaju sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel trebalo donijeti odluku i dati mišljenje. Prema ranijem pisanju medija županicu Lovrić-Merzel tereti se da je Sisačko-moslavačka županija financirala lokalnu radijsku postaju u kojoj je jedan od suvlasnika njezin muž.

Samo financiranje nije sporno, ali je problem što županica o tome nije obavijestila Povjerenstvo koje bi joj dalo upute kako to učiniti na transparentan način. Povjerenstvo bi također u predmetima zastupnika u Hrvatskom saboru Ivana Račana, koji prema pisanju medija nije na vrijeme prenio na posrednika upravljačka prava u svojoj privatnoj firmi, već je to učinio kasnije i Ivana Šanteka trebalo donijeti odluku i dati mišljenje. Očekuje se da će Povjerenstvo u predmetima premijera Zorana Milanovića odlučivati o pokretanju ili nepokretanju postupka za odlučivanje o sukobu interesa. Naime, mediji su svojedobno objavili da je boravio u hvarskom ljetnikovcu svog prijatelja i vlasnika Atlantic grupe Emila Tedsechija, a na mogući sukob interesa tada je upozorio predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar.

Također bi o istome trebalo odlučivati u slučaju prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić, odnosno je li svojoj imovinskoj kartici propustila navesti svu imovinu supruga, kao što se tvrdi u člancima nedavno objavljenim na nekim internetskim portalima i u dopisima koje je povjerenstvo zaprimilo. Povjerenstvo će i u predmetima potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić te ministra turizma Darka Lorencina odlučivati o pokretanju ili nepokretanju postupka za odlučivanje o sukobu interesa.

Povjerenstvo će također odlučivati o pokretanju odnosno nepokretanju postupka u predmetima zastupnika u Hrvatskom saboru i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka vjerojatno u vezi udjela u pojedinim trgovačkim društvima za koje je ustvrdio da ih je prodao. Na dnevnom redu je i saborski zastupnik Josip Salapić. Isto tako Povjerenstvo će odlučiti o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv saborskog zastupnika i bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma i njegovih zamjenika Jure Šundova i Anđelke Visković te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter