Potvrđena optužnica protiv Aleksandre Ljuba

Aleksandra Ljuba praćena novinarima dolazi na sud (Goran Mehkek/CROPIX)
Aleksandra Ljuba praćena novinarima dolazi na sud (Goran Mehkek/CROPIX)

Iako je samo pomogla prijateljici koju je maltretirao nasilni suprug, te ju odvela na more ne bi li ju na neko vrijeme od njega sklonila, Aleksandra Ljuba, članica glasnogovorničkog tima Ministarstva unutarnjih poslova, naći će se za mjesec dana na optuženičkoj klupi.

Odlučeno je tako jučer na pripremnom ročištu održanom nakon što je Županijski sud u Zagrebu potvrdio optužnicu protiv Ljube kojom joj se na teret stavlja zlouporaba položaja. Tužiteljstvo naime tvrdi da je upravo svoju funkciju iskoristila 2006. godine kada je prijateljicu i njezinu djecu odvela na ljetovanje u policijsko odmaralište u Dramlju. Učinila je to na račun MUP-a.

Bez obzira na to što je kasnije platila sve troškove bivša glasnogovornica PU zagrebačke ipak će dodatno morati odgovarati na sudu na optužbe o zlouporabi položaja. Budući da je dosadašnji tijek postupka bio zatvoren za javnost Ljubina verzija događaja na vidjelo će izaći tek 24. rujna. Tada će sudsko vijeće ispitati nju, ali i svjedoke čije je saslušanje jučer predloženo.

U međuvremenu, drugooptuženi u ovom slučaju, Mijo Vadžić, bivši šef Odjela uslužnih djelatnosti MUP-a, nagodio se s tužiteljima. Priznao je krivnju i prošao samo s uvjetnom osudom. Na vlastiti je zahtjev još 2010. godine otišao u mirovinu. Ipak, na ovom suđenju bit će ispitan kao svjedok.

Ljubi za sada ovaj slučaj neće ugroziti radno mjesto jer je za pokretanje disciplinskog postupka nastupila zastara.

- Ovdje je ljudska dobrota rezultirala kaznenim progonom, no u nastavku postupka vidjet će se da nema elemenata kaznene odgovornosti, rekao je nakon ročišta Ljubin odvjetnik Nikola Mandić. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter