Poskupljenje cestarina neće utjecati na turistički promet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poskupljenje cestarina neće znatnije utjecati na ovogodišnji turistički promet, s obzirom na udjel cijene cestarina u ukupnom proračunu turista za godišnje odmore, procjenjuje ministar turizma Gari Cappelli. 

"Porast cijena cestarina u Hrvatskoj neće znatnije utjecati na turistički promet ove godine, a ukupan proračun za pojedinačni ili obiteljski odmor s tim poskupljenjem povećava se gotovo minimalno", kazao je ministar Cappelli za Hinu, naglašavajući da su najave sa svih turističkih tržišta za hrvatski turizma ove godine odlične. 

"Raste nam buking u cijeloj Europi, ali i na dalekim tržištima. Najave su iznimno pozitivne te i dalje očekujemo povećanje turističkog prometa iznad europskog prosjeka", poručio je Cappelli. 

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila poslovno i financijsko restrukturiranja cestovnog sektora, a uvod u tu reformu je povećanje cijena cestarina. 

Tako će se od 3. travnja cestarina na dionicama autocesta pod upravljanjem Hrvatskih autocesta (HAC)  izjednačiti s onima za dionice pod upravljanjem Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ), odnosno porast će za 5 posto. Novost je i sezonsko poskupljenje cestarine, od 1. srpnja do 30. rujna, i to za 10 posto, iz čega će biti isključeni teretni prijevoznici, autobusi i sl. S vremenom će se smanjivati i popusti za korisnike ENC-a, ali ne u ovoj godini. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter