Poreznu reformu nepravednom smatra više od polovine ispitanika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poreznu reformu koja stupa na snagu iduće godine nepravednom drži više od polovine ispitanika u anketi portala MojPosao, ocjenjujući da se njome opet pogoduje osobama s visokim primanjima, dok ju pravednom ocjenjuje svega njih 13 posto.

Anketa je provedena na više od 2260 ispitanika, a stajalište 59 posto onih koji poreznu reformu ocjenjuju nepravednom MojPosao opisuje kroz riječi ispitanika: "Kad vidimo i doživimo da se plaća poveća za barem 500 kuna neto, onda će Vlada vratiti mrvicu kredibiliteta u smjeru stvarne brige za hrvatskoga građanina".

Drugi navodi da bi mu se plaća trebala uvećati za "cijelih 45 kuna" te pita na koji će mu način to biti poticaj za veću potrošnju i lagodniji život, naspram onih kojima će plaća porasti za nekoliko tisuća kuna.

Djelomično pravednom poreznu reformu drži četvrtina ispitanih (25 posto) uz ocjenu kako je u redu na taj način zadržati kvalitetni kadar u zemlji, ali bi trebalo podići razinu minimalne plaće. Ti ispitanici smatraju da bi "minimalac" trebao iznositi između 3000 i 5000 kuna neto.

Jedna ispitanica tako predlaže podizanje neoporezivog dijela na iznos mjesečne potrošačke košarice: "Tu narod već plaća poreze na sve usluge ili robe koje kupuje. Do kad ćemo glumiti da smo Uganda, a da su nam cijene švicarske".

Pravednom poreznu reformu ocjenjuje tek 13 posto ispitanika, i to stoga što oni s najnižim plaćama ionako već plaćaju najmanji porez ili ga uopće ne plaćaju. "Siromašniji žive od toga što bogatiji plaćaju poreze, a ne obrnuto", kaže jedan od ispitanika.

Tri posto ispitanih ne zna je li porezna reforma pravedna. "Uvijek se muti…mi smo Hrvati", sažima svoja razmišljanja jedan od ispitanih. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter