Porezni udar na gradove

S panel rasprave (Bruno KONJEVIĆ/CROPIX)
S panel rasprave (Bruno KONJEVIĆ/CROPIX)

Pulski gradonačelnik Boris Miletić sudjelovao je u panel diskusiji, te na predavanju o poreznoj reformi i utjecaju na proračunske prihode jedinica lokalne i regionalne samouprave, organiziranom za četvrtu generaciju polaznika Sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog specijalističkog studija Upravljanje gradom na Zagrebačkom sveučilištu. Raspravljajući o promjeni poreznog sustava koje će neminovno imati utjecaj na proračunske prihode lokalnih proračuna, pulski je gradonačelnik Miletić istaknuo kako će reforma poreznog sustava još jednom pasti na teret lokalnih zajednica kojima se ponovno smanjuju proračunski prihodi koji će se tek djelomično kompenzirati.

Na štetu građana

"Sve dosadašnje, pa tako i ova porezna reforma, išle su na štetu lokalnih zajednica i držim da bi se trebali ugledati na razvijene europske zemlje koje su decentralizirane. Umjesto da Vlada konačno krene s najavljenom decentralizacijom i spuštanjem ovlasti na županije, gradove i općine, kao da se trude da preteknemo Grčku i postanemo najcentraliziranija europska zemlja. Većinu svojih potreba građani ostvaruju upravo u gradovima," kaže Miletić.

U panel raspravi na kojoj su uz pulskog gradonačelnika sudjelovali i predsjednik Udruge gradova i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, gradonačelnik Novalje Ante Dabo i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel raspravljalo se o očekivanim učincima najavljenih promjena u poreznom sustavu i utjecaju promjena u porezu na dohodak, porezu na promet nekretnina i lokalnim porezima na proračunske prihode jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Kazna uspješnima

"Što lokalne zajednice financiraju tim sredstvima? Vrtiće, škole, sport, kulturu, socijalu i slično. Dakle, reforme koje lokalnim zajednicama oduzimaju, ne mogu nikako biti dobre, pa tako niti ova posljednja. Ovom poreznom reformom kažnjavaju se oni koji su uspješni i žele raditi i nije mi prihvatljiva teza kako razvijeniji krajevi trebaju stagnirati čekajući one nerazvijene da se razviju. Da, solidarnost treba postojati, ali 800 milijuna kuna koliko Istra godišnje uprihodi više u državnu blagajnu nego što joj se vraća, nije prihvatljivo ni pravedno. Politika oduzimanja sredstava lokalnim zajednicama i njezinim građanima, centristički, je politika koja u zadnjih 20-ak godina nije dala rezultate. Osobno se zalažem za više ovlasti, sredstava, ali i odgovornosti na lokalnoj razini kako bi građani i poduzetnici koji stvaraju dodanu vrijednost o svojim sredstvima i prioritetima mogli putem svojih općina i gradova više odlučivati," istaknuo je Miletić. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter