Policajci će turiste dočekivati u ispranim majicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hoće li se s dolaskom toplijih dana hrvatski policajci morati početi sramiti svog pojavljivanja na ulicama ili na nekoj plaži? Hoće li im biti neugodno patrolirati među brojim turistima? Kako će se osjećati uz kolege iz stranih zemalja koji bi i ove godine trebali stići na Jadransku obalu da zajedno s hrvatskim plavcima osiguraju čim bezbrižniji odmor turistima? Kako će podnositi vruće ljetne dane?

Sva ta pitanja postavljaju si ovih dana policajci koji su nedavno počeli zaduživati službene polo majice kao dio ljetne varijante odore. Ali kada su u ruke uzeli prve majice nastupio je šok - dobili su ih tek dvije, s niz manjkavosti i uz upozorenje: "To vam je sve za iduće dvije godine"

Ubrzo su Sindikat policije Hrvatske zapljusnule i brojne pritužbe.

- Na polo majicu prišivene su oznake policije koje se tijekom pranja "habaju". Samim time, prilikom pranja majica dolazi do skupljanja, dok se našivena oznaka ne skuplja, objašnjavaju iz SPH čiji je prijedlog bio da oznake budu "na čičak".

Osim toga, na poleđini majice nalazi se natpis POLICIJA koji je tiskan, a ne izvezen kao što to predviđa Uredba, tako da će s vremenom doći do otpadanja otisnutih slova.

- Sukladno Uredbi, predviđeno je da policijski službenici koji svoje poslove obavljaju na terenu zadužuju po pet komada polo majica, dok rukovoditelji i viši policijski službenici zadužuju dvije majice. U provođenju Pilot projekta policijski službenici - šefovi smjena, vođe sektora, policijski službenik za nezakonite migracije, djelatnici ekipa za očevide prometne policije i dr. stalno su na terenu kao i svi drugi policijski službenici u odori, tako da su im navedene količine definitivno nedostatne.

Prema rasporedu rada, u pojedinim policijskim postajama, trenutno se radi bez stalnog rasporeda ili u smjenama 2-2-2 i svakodnevno je potrebno imati minimalno jednu čistu majicu za službu, tako da samo dvije polo majice na zaduženju predstavljaju ne samo narušavanje položaja tih policijskih službenika, nego mogu predstavljati higijenski i zdravstveni problem za policijske službenike, navode iz SPH.

Predsjednik SPH Dubravko Jagić u razgovoru za Novi list zapitao se kako će uz polo majicu nositi službenu značku vidljivo istaknutu jer nisu zaduženi etuii za značku koji se stavljaju na remen.

- Ono što preporučujemo članovima je da, čim se polo majice pohabaju ili oštete, sukladno Uredbi, zatraže zamjenu tog dijela odore, napominje Jagić.

- Hrvatska je turistička zemlja i mislimo da je jako bitno da se država odluči da li će imati policajce koji će u očima stranaca izgledati uredno odjeveni i primjereno opremljeni ili žele da turisti gledaju policajce koji nose iste, pohabane, blijede majice, loše kvalitete i po nekoliko dana.

U kontaktima s našim kolegama iz drugih država, došli smo do informacija da su u europskim državama policijski službenici puno bolje opremljeni i obučeni. Svjesni smo da je kriza, ali mislimo da je konačno potrebno da netko počne voditi računa o izgledu policijskih službenika jer, obzirom da je policija ogledalo države, ako policajci imaju odore koje su istrošene zbog nedovoljnih količina i loše kvalitete, onda će takav dojam ostavljati i naša država, zaključuje Jagić. (A. RAIĆ-KNEŽEVIĆ/Novi list)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter