Počeo štrajk željezničara za teretne vlakove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Sindikata željezničara Hrvatske (SŽH) u 17.30 počeo je trodnevni štrajk u HŽ Cargu sa zahtjevom da se otpuštanja radnika provode na pravedan i zakonit način.

To je novinarima oko 18 sati objavio predsjednik SŽH Zoran Maršić nakon drugog i očekivano neuspješnog postupka mirenja s Upravom HŽ Carga koje je započelo u 15 sati.

Štrajk će trajati tri dana i za to vrijeme teretni vlakovi će stajati, naglasio je.

- Vlakovi koji su već složeni vjerojatno će krenuti, ali nove kompozicije nećemo slagati, pa očekujemo zastoj u željezničkom prometu, kazao je Maršić.

Predsjednik SŽH-a ističe da zbog lošeg stanja u HŽ Cargu i manjka lokomotiva dnevno izostaje 15 teretnih vlakova pa će štrajkaši morati zaustaviti ova 2 - 3 vlaka koja voze.

- Zato se postavlja pitanje - tko štrajka - mi ili Uprava, izjavio je Maršić novinarima.

Za ovih nekoliko mjeseci otkad je Uprava počela s otpuštanjima ništa se nije dogodilo, HŽ Cargo i dalje gubi teret, ne može na vrijeme pokretati vlakove te i dalje gubi komitente. Uprava nije napravila ništa da se pokrene rad, kazao je Maršić.

Iz HŽ Carga izvijestili su da su trenutno zaposlena 2.463 radnika, u što su uračunata i 202 radnika koja su dobrovoljno pristala na zbrinjavanje kroz Željeznički fond, budući da im ugovor o radu nije otkazan. Broj zaposlenih trebao bi biti smanjen za još 386 radnika

- Mi nikada nismo kazali da u HŽ Cargu nema viška radnika, ali mi tražimo da se restrukturiranje i otpuštanja radnika provode na pravedan i zakonit način, kazao je Maršić. "Naći ćemo se na sudu, a koristit ćemo i druge mjere, prosvjede i inspekcije", dodao je.

U Ministarstvu kažu da nijedan radnik HŽ Carga neće dobiti klasični otkaz, nego će imati izbor između sporazumnog raskida radnog odnosa uz otpremninu ili odlaska u Željeznički fond, u kojem će mjesečno primati 4.500 kuna bruto, u razdoblju koje može trajati najduže tri godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter