Plenković protiv referenduma u RS jer je prvi korak ka otcjepljenju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u četvrtak kako je protiv održavanja referenduma o danu Republike Srpske (RS), najavljenog za 25. rujna, jer smatra da to može biti prvi korak prema drugom referendumu koji bi vodio odvajanju RS-a od BiH.

"Protiv sam tog referenduma. On može biti prvi korak prema referendumu koji bi vodio do odvajanja RS-a od BiH, što nije dobro. To je i jedinstven stav međunarodne zajednice, Hrvatske i svih ključnih političkih aktera u zemlji", kazao je Plenković novinarima ispred središnjice HDZ-a.

Smatra da treba djelovati na smirivanju tenzija i više se fokusirati na odluke Vijeća EU koje je dalo nalog Europskoj komisiji da izradi mišljenje o zahtjevu BiH za članstvom u EU.

"Upravo kroz taj europski put možemo najbolje zaštititi konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH, ali i dobrobit svih drugih naroda", poručio je Plenković.

U središnjici HDZ-a u 11 sati počeo je sastanak predsjednika HDZ-a s izaslanstvom Hrvatskog generalskog zbora, a umirovljeni general Marinko Krešić novinarima je prije početka rekao da budućeg mandatara nove vlade žele upozoriti na događaje vezane uz hrvatske branitelje i optužnice protiv njih u BiH i Srbiji.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac rekao je da na sastanku žele dati potporu Plenkoviću kako bi se što prije formirala vlada jer se stvari u susjedstvu kompliciraju. Ne bi bilo dobro "da nas se uhvati na krivoj nozi", rekao je. Podsjetio je i da je samo do prije godinu dana sve izgledalo da su se stvari u RS-u i BiH stabilizirale, a sad je došlo do eskalacije tenzija.

Upozorio je i da Rusija daje potporu referendumu RS-a kazavši da su tu u "pitanju veliki igrači i može se svašta dogoditi", te da ne bi bilo dobro da Hrvatska ne bude spremna odgovoriti na svaki izazov.

Na novinarsku konstataciju da je Hrvatska članica EU i NATO-a, odgovorio je i da ugovor o članstvu u NATO-u prije svega govori da svatko mora biti sposoban zaštititi svoj nacionalni interes. "Možete nastradati dok se aktivira cjeli szustav. Svaka zemlja mora voditi računa o tome", kazao je Miljavac. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter