Petrina: O čemu je predsjednica u četiri oka razgovarala s Petrovom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Načelnik Općine Primošten i novoizabrani saborski zastupnik Stipe Petrina je na svom Facebook profilu objavio da je dao izjavu za jedan portal o ''sramotnom ponašanju predsjednice RH na konzultacijama za sastav nove Vlade RH s delegacijom Mosta''.

U delegaciji su osim njega bila još dva člana i predsjednik Mosta Božo Petrov, a kako navodi Petrina, ''sramni postupak predsjednice RH'' je u tome što je nakon 15-ak minuta zatražila od njih trojice da napuste sastanak jer ona ''želi u četiri oka popričati sa gospodinom Božom''.

- Još sramotnije je što su me njeni savjetnici uvjeravali da je takvo ponašanje uobičajeno, navodi Petrina, koji od predsjednice traži da se javno očituje o čemu je u četiri oka razgovarala s Božom Petrovom o sastavu nove Vlade, a ostali dio delegacije Mosta to nije smio čuti.

- Je li predsjednica RH Boži Petrovu dala smjernice za daljnje postupanje u vezi sastavljanja nove Vlade RH? Ostaje još niz otvorenih pitanja o ovom nezabilježenom incidentu u hrvatskoj političkoj praksi, a što baca veliku sjenu na neutralnu ulogu predsjednice RH u procesu konzultacija oko sastavljanja nove Vlade RH, zaključuje Petrina.

Pravo je predsjednice RH razgovarati sa svima koji su dobili saborski mandat

"Pravo je predsjednice Republike razgovarati sa svima koji su dobili saborski mandat", izjavili su u nedjelju Iz Ureda predsjednice Republike, Kolinde Grabar Kitarović, vezano za komentar Stipe Petrine iz Mosta, a kojeg su prenijeli mediji, o kratkom razgovoru predsjednice sa čelnikom Mosta, Božom Petrovim, u četvrtak na Pantovčaku.

Stipe Petrina na svome je Facebooku, uz ostalo, objavio kako je zamolba predsjednice Republike da nakon konzultacija s izaslanstvom Mosta o mandataru, u četvrtak na Pantovčaku, nasamo razgovara sa čelnikom Božom Petrovim - "sramotno ponašanje predsjednice".

Glasnogovornik Ureda predsjednice Luka Đurić u izjavi Hini istaknuo je da je "pravo je Predsjednice Republike razgovarati sa svima koji su dobili mandat Hrvatskom saboru".

"Na izravan upit predsjednice Republike izaslanstvu Mosta nitko, pa ni g. Petrina, nisu imali ništa protiv razgovora nasamo Predsjednice s predsjednikom Mosta g. Petrovom", dodao je glasnogovornik Đurić.

I glasnogovornik Mosta, Nikola Grmoja, izjavio je danas Hini kako u tom potezu predsjednice Republike, Grabar-Kitarović, ne vidi nikakav pritisak.

Grmoja: Most u zamolbi predsjednice ne vidi nikakav pritisak

Glasnogovornik Mosta Nikola Grmoja izjavio je Hini kako u tom potezu predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović, ne vidi nikakav pritisak, dodavši da je i čelnik Mosta Božo Petrov ostao iznenađen.

"Predsjednica ga je zamolila da ostane. I on se iznenadio, ali je iz kurtoazije ostao. Ona je tom prigodom ponovila pitanje ostaje li Most pri tome da ne daju potporu u formiranju Vlade ni SDP-u ni HDZ-u, što je on i potvrdio. Rekao je da Most inzistira na reformskoj Vladi", pojasnio je Grmoja.

Ističe da ne vidi  kako bi predsjednica Republike na taj način vršila pritisak na Most, no dodaje kako im je puno veći pritisak  sazivanje saborske sjednice za četvrtak, 3. prosinca.

Na današnjoj sjednici Mosta nema Petrine, ni dvije članice Hridi

Most nezavisnih lista danas je u Zagrebu, nakon jučerašnjeg cjelodnevnog zasjedanja, nastavio sjednicu Nacionalnog vijeća i saborskih zastupnika te stranke. Jučer su prije dovršetka sjednicu napustili Stipe Petrina, Irena Petrijevčanin Vuksanović i Gordana Rusak, koji se ni danas nisu pojavili. (Hina/Portal Novog lista)


Podijeli: Facebook Twiter