Pacijenti u opasnosti zbog odgode nabave opreme?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nema strateški plan nabave kapitalne opreme, a niti popis vrste, količine i opravdanosti nabavke uređaja od kojih su mnogi najnovijih generacija, sofisticirani i astronomski skupi nabavljani u malim općim županijskim bolnicama, a nisu u bolnici najvišeg ranga kakav je Klinički bolnički centar Rijeka.

Hoće li revizija i zaustavljanje svih aktualnih natječaja za nabavku opreme donijeti korekcije, ili će odgoditi i ono malo mogućnosti da KBC Rijeka, već tradicionalno na marginama interesa Ministarstva zdravstva uhvati zadnji vlak za poboljšanje dramatično teškog stanja i u pogledu opreme.

Brojna pitanja

Mnogi se ozbiljno pribojavaju da se iza revizije natječaja krije nestašica novca, i da opreme jednostavno neće biti. A ministar Siniša Varga tek će pokazati ima li snage, volje i vremena, uhvatiti se ukoštac s time gdje se sve skupa oprema nabavlja, idu li bolesnici u jedne ustanove a oprema u druge, te neće li upravo priljev opreme odrediti novi smjer bolesnika. To se zapravo već i događa. Može li potom, ministar zdravlja Siniša Varga izaći pred javnost i demantirati tvrdnje o nedostatku novca kao glavnom razlogu revizije natječaja pitanje je koje smo postavili Ministarstvu zdravstva. I zašto su postupak i njegovi rokovi tajni ako je u središtu cijele afere transparentnost kako se navodi?

- Nema ni govora o nedostatku novca, odgovor je koji smo dobili od glasnogovornika Ministarstva Josipa Jagića.

- Svi natječaji koji u reviziji budu poništeni, poput slučaja s bjelovarskom bolnicom, bit će ponovljeni, tvrdi Jagić ističući kako je sanacijski ravnatelj ustanove dobio uputu da odmah raspiše novi natječaj nakon poništenja ranijeg natječaja.

Na pitanje o tome koliko vremena treba da se napravi revizija svih 18 zaustavljenih natječaja, Jagić kaže kako pretpostavlja da bi to trebalo biti obavljeno do roka predviđenog za okončanje natječaja.

– To bi moglo značiti novih nekoliko mjeseci odgode nakon nekoliko mjeseci zaista mukotrpnog rada na natječaju za nabavku anestezioloških uređaja vrijednih oko 8 milijuna kuna, bojazan je prof. dr. sc. Željka Župana, predsjednika Povjerenstva koje nabavlja anesteziološke uređaje i respiratore za tri riječke klinike, Anesteziologiju, Neurologiju i Pedijatriju na Kantridi, te za dvije bolnice koje su naknadno uvrštene u prvobitni natječaj za Rijeku: KBC Zagreb i Split.

Više ponuda

– Ne ulazim u to kako su radila ostala povjerenstva ali u slučaju našega svakome mogu dati precizan, argumentiran, stručno potpuno utemeljen odgovor o tome kako smo postupali i zašto, do najstinijih detalja, pojašnjava dr. Župan.

– Mjesecima smo razmatrali sve ponude, vodili smo računa da zadovoljimo potrebe struke a da pri tom niti jedan relevantan proizvođač ne bude isključen. Zaprimljeno je više ponuda renomiranih proizvođača opreme s vrlo konkurentnim i povoljnim cijenama za opremu najviše kvalitete. Na sve prethodne žalbe, koje su treba naglasiti, legitiman dio natječaja, odgovarali smo na način da se postigne temeljni cilj natjecanja, a to je da se nabavi kvalitetna oprema koja će zadovoljiti prohtjeve struke i da se svi renomirani proizvođači mogu javiti na natječaj.

To se u konačnici i dogodilo. Mislim kako nema prostora za rušenje natječaja, a dodatno smo i segmentirali nabavu opreme po skupinama kako se ne bi dogodilo da jedan dio opreme moguće uvjetuje nabavku ili ne nabavku drugog. I zato jer smo kod nabave uređaja za djecu na Kantridi i u KBC Zagreb vodili računa o svim napomenama i stručnim argumentima kolega dječjih intenzivista koji rade s djecom. Mi ne želimo da sve prođe tek tako, jer uopće ne želimo biti u situaciji da potpišemo nešto što bi netko pred nas stavio ili servirao što se i nije niti dogodilo. Ako toga ima neka se to provjerava, a za natječaje poput našeg gdje se sve bjelodano vidi pa se tako, dozvolit ću si slobodu da to kažem, iz aviona vidi i da natječaj nije naštiman, ne treba više od 15 dana da se sve okonča. Dakle, nedvosmislen je dr. Župan, nikome upućenom ne treba više od 15 dana da sve natječaje, osobito naš natječaj provjeri i nastavi. Inače, će svaki zastoj imati izravne implikacije na liječenje bolesnika, upozorava prof. Župan.

Gorući problem

Naime, radi se o neophodnoj, nužnoj opremi u segmentu medicine gdje je to od životnog značenja. Riječki KBC primjerice, ima gorući problem anesteziološka opreme te aparata koji se koriste u intenzivnoj medicini. Mi ne samo da nemamo zadnju generaciju anestezioloških uređaja i respiratora kakvu imaju neke županijske opće bolnice, nego nemamo ni predzadnju. Dakle, svatko tko radi u povjerenstvu za reviziju, a ja ne vidim zašto bi taj podatak bio tajna ako o transparentnosti govorimo, mora biti svjestan da će zaustavljanje riječke opreme izravno utjecati na kvalitetu liječenja u vitalno ugroženoj kategoriji bolesnika, intenzivnoj medicini i anesteziologiji, zaključuje dr. Župan predstojnik Zavoda za intezivnu medicinu pri Klinici za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Rijeka.

Na naše pitanje o tome je li uobičajeno da se natječaju za Rijeku dodatno pripisuju i potrebe drugih bolnica jer se obrnuto još nije dogodilo, dr. Župan kaže da za takav slučaj također ne zna budući da uvid u podatke o tome nema, ali nabave opreme za anesteziologiju i intenzivnu medicinu za KBC Rijeka već vrlo dugo vremensko razdoblje nije pridodata nabavama za druge bolnice u Hrvatskoj.

Sutra sjednica Stručnog vijeća

U četvrtak je na rasporedu redovna sjednica Stručnog vijeća KBC-a Rijeka na kojoj se vjerojatno može očekivati i pitanje o natječajima za opremu namijenjenu KBC-u Rijeka koji se posve neopravdano uopće nisu raspisivali, i još bi neprihvatljivije bilo odgađati ih u kritičnom stanju u kakvom ustanova jest. (Nađa BERBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter