Ostojić šuti, revizija ide, Varga u sukobu interesa?

Rajko Ostojić i Siniša Varga (Tomislav Kristo / CROPIX)
Rajko Ostojić i Siniša Varga (Tomislav Kristo / CROPIX)

Među članstvom SDP-a i dalje traje polemika je li na djelu novi slučaj Linić ili je kod revizije 18 natječaja za nabavu medicinske opreme u pitanju nastavak višemjesečnog sukoba Rajka Ostojića i Siniše Varge koji traje od vremena dok je prvi bio ministar zdravlja, a drugi na čelu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

U međuvremenu u medijima, točnije u Slobodnoj Dalmaciji, su se pojavile informacije da je Vlada na svojoj prvoj sjednici nakon ljetnog raspusta donijela oduku da s 50.000 kuna donira skup koji organizira udruga kojoj je do prije šest mjeseci na čelu bio aktualni ministar zdravlja Siniša Varga. Vlada je tako prihvatila pokroviteljstvo nad skupom pod nazivom "Prvi međunarodni kongres primarne zdravstvene zaštite" koji bi se trebao u studenom održati u Ljubljani i trajati tri dana. Skup organizira udruga "Centar za izvrsnost medicinskih struka" (CIMS) na čijem je čelu donedavno bio ministar Varga.

Važna konferencija

Iz Ministarstva zdravlja su poručili da se "vrijedi zapitati je li slučajno da se, u vrijeme kad ministar zdravlja Siniša Varga donosi odluke o poništavanju natječaja za javne nabave u zdravstvu u sklopu napora Ministarstva da reformira zdravstveni sustav i učini ga transparentnijim, efikasnijim i više okrenutim svim građanima, u čemu zasigurno ima moćne protivnike, pojavljuju ovakve prizemne insinuacije o radu ministra i Ministarstva zdravlja"? Dodaje se da "Ministarstvo zdravlja nije organizaciju povjerilo Udruzi, već je predložilo Vladi da prihvati pokroviteljstvo Kongresa koji organizira Udruga, na njihovu zamolbu".

Ministarstvo zdravlja poduprlo je zamolbu udruge CIMS za prihvaćanjem pokroviteljstva nad predmetnom konferencijom od strane Vlade Republike Hrvatske zbog značaja predmetne konferencije koja je usmjerena na jačanje uloge primarne zdravstvene zaštite, suradnje s ostalim dionicima u sustavu zdravstva, promociju provođenja preventivnih aktivnosti, udruživanje u skupne prakse, jačanju praćenja kroničnih bolesnika i suradnju s civilnim društvom. Konferencija je od izuzetnog značaja za razvoj primarne zdravstvene zaštite, prvi put za čitavu primarnu zdravstvenu zaštitu, s ciljem razmjene mišljenja i iskustava kroz direktnu komunikaciju zdravstvenih radnika iz različitih zdravstvenih djelatnosti i komunikaciju sa zdravstvenom administracijom, što će doprinijeti razvoju stručne i poslovne izvrsnosti istih, prvenstveno na korist svih pacijenata u Republici Hrvatskoj.

Podrška CIMS-u

– Ministarstvo zdravlja je odlučilo podržati CIMS-ov kongres jer smatra da su teme koje će na kongresu biti obrađene iznimno važne za hrvatski zdravstveni sustav, a ovakav oblik financijske podrške neprofitnoj udruzi poput CIMS-a daleko je povoljniji za Ministarstvo od angažiranja agencije koja bi cijeli posao organizacije odradila pod komercijalnim uvjetima.

Tijekom vikenda iz Ministarstva su neslužbeno potvrdili za Hinu da su sumnjive nabave medicinske opreme za koje su natječaji raspisani i završeni bile u vrijeme dok je na čelu Ministarstva zdravlja bio Rajko Ostojić. Bivši je ministar i jučer bio nedostupan tako da nismo uspjeli dobiti njegovu stranu priče. (Zlatko CRNČEC)


Podijeli: Facebook Twiter