Ostojić: Na Ipsilonu dodatni tim hitne pomoći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovog ljeta timovi Hitne medicinske pomoći dežuraju na 14 punktova na hrvatskim prometnicama, a na raspolaganju su i hitni brodski i zračni prijevoz, rekao je ministar zdravlja Rajko Ostojić.

U povodu početka turističke sezone Ostojić je danas posjetio tim Hitne medicinske pomoći u Tehničkoj jedinici Dugopolje na autocesti A1 kod Splita, gdje mu se pridružio splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja.

Nakon toga pogledao je pokaznu vježbu spašavanja utopljenika na supetarskoj rivi, na Braču, te vježbu prijevoza brodom u KBC Split koju je izveo tim Hitne medicinske službe Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

- Od danas postoji 14 punktova na kojima dežuraju timovi hitne pomoći, kazao je ministar zdravlja, napomenuvši da je to za jedan tim više (onaj u Karlobagu) nego prošle turističke sezone.

"U svakom timu se nalazi doktor medicine, medicinska sestra, medicinski tehničar i vozač, a dodatne prometne timove smo smjestili na autoceste A1, A3, A6, na državnim cestama u Karlobagu i Korenici te na Istarskom ipsilonu u Pazinu. Spremni smo za ovu turističku sezonu", kazao je ministar Ostojić u Dugopolju.

Prosječno vrijeme od poziva do dolaska na mjesto intervencije je iznosilo 11 minuta i 30 sekundi, dok je prosječno vrijeme od prijama poziva do predaje pacijenta u bolnicu, iznosilo 48 minuta i bilo je unutar "zlatnog sata", kazao je Ostojić.

"Tijekom ljetnih mjeseci naše su ceste kao uzavreli krvotok, stoga apeliram na sve vozače da lagano voze i uživaju u Hrvatskoj", poručio je ministar zdravlja.

U hitnom zračnom medicinskom prijevozu pacijenata i ove godine sudjeluje helikopter Oružanih snaga s vojnim zrakoplovnim osobljem i timom hitne medicinske pomoći.

Tijekom prošle turističke sezone zabilježena su 162 hitna zračna medicinska leta, kada su zbrinuta 184 pacijenta. Duž cijele jadranske obale se obavlja i hitni prijevoz pacijenata plovilima s otoka na kopno, ne bi li im što prije bila pružena potrebna pomoć.

Ministar zdravlja ocijenio je da je Hitna medicinska pomoć srce organiziranosti hrvatskog zdravstvenog sustava.

- Sve to radimo prvenstveno zbog naših građana, ali i zbog 11 milijuna turista koji svake godine prolaze Hrvatskom. Imamo dovoljno liječnika u HMP-ima, a na nekim mjestima smo i iznad kriterija europskog prosjeka, rekao je Ostojić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter