Opačić: Sustav socijalne skrbi bit će pravedniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izjavila je danas u Osijeku da Vlada nastoji sustav socijalne skrbi učiniti puno pravednijim, među ostalim reformama u domovima umirovljenika i projektu gerontodomaćica.

Nakon sastanka s osječkim gradonačelnikom Ivanom Vrkićem Opačić je kazala da je cilj reformi da oni koji imaju mogućnosti da od svoje mirovine ili imovine plate određene usluge ili zbrinjavanje, to i učine, a da onima, koji to ne mogu platiti, troškove snosi država.

Dodala je da su razgovarali o projektu gerontodomaćica, koje pomažu starijim osobama da što dulje ostanu u svojim domovima, za što je do sada izdvojeno oko 60 milijuna kuna, ali nije bilo niti jednog kontrolnog mehanizma.

Ispostavilo se da u nekim županijama tom uslugom nisu obuhvaćeni svi kojima je potrebna, i stoga će od 1. svibnja Centri za socijalnu skrbi odlučivati o tome kome je ta pomoć potrebna. Najveći broj starih ljudi želi što dulje ostati u svome domu i ne žele u institucije pa im taj servis treba i dalje osigurati, kazala je ministrica Opačić.

Dodala je da su s gradskom upravom dogovorili suradnju na tome projektu jer lokalna vlast ima bolji uvid i može savjetovati Centar oko pružanja pomoći.

Izvijestila je da će se nastaviti provedba projekta izmještanja osoba s intelektualnim teškoćama iz institucija u stambene zajednice, za što je u Osijeku osigurano i uređeno nekoliko državnih stanova, koji su do sada bili neiskorišteni. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter