Oko 29.000 poduzetnika isplaćuju radnike na crno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanac jučer je poduzetnicima najavila još jednu mogućnost reprogramiranja dugova te prijeboja potraživanja, kako bi se u državi smanjila nelikvidnost.

Izmjenama zakona reprogram će se omogućiti i poduzetnicima koji nisu ušli u predstečajne nagodbe, koji dosad nisu zatražili reprogram, ili im je reprogramirano vraćanje dugova prekinuto zbog neurednog plaćanja, rekla je ravnateljica.

- Uskoro bi trebao biti završen zakon o prijeboju potraživanja. Država razmišlja o kompenzaciji potraživanja između države i poduzeća, naglasila je Čavlović Smiljanec na radnom ručku s oko 200 poduzetnika, u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca.

Ravnateljica Porezne uprave poručila je poduzetnicima u Hrvatskoj, koji plaće radnicima i dalje isplaćuju na crno, da će im nakon 1. srpnja dolaziti inspektori iz Ministarstva financija.

Naime, nakon što je Ministarstvo financija prije godinu dana zaoštrilo pitanje plaćanja doprinosa, oko 29 tisuća poduzetnika nije Poreznoj upravi dostavljalo podatke, što prema mišljenju ravnateljice znači da plaće zaposlenima isplaćuju na crno.

Govoreći o uspješnom provođenju fiskalizacije, Čavlović Smiljanec je rekla kako je nevjerojatno da su odvjetnici u Hrvatskoj u prosjeku imali 75 tisuća, a ugostitelji 240 tisuća kuna prihoda godišnje. Primjenom fiskalizacije od početka ove godine, upozorila je, trgovci na malo prijavili su 2,5 milijarde kuna prometa više nego lani u istom razdoblju, a ugostitelji 500 milijuna, ili 40 posto više.

- Nije točno da povećanje PDV-a na 25 posto nije pogodilo gospodarstvo, već samo potrošače. Viša stopa nije za gospodarstvo neutralna, jer mu smanjuje broj potrošača, primijetio je predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić, koji je naglasio da smanjenje poreznog opterećenja potiče poduzetništvo i ulaganja.

Čavlović Smiljanec je odgovorila da je Vlada poduzetnicima smanjila doprinos za zdravstvo za dva postotna boda, čime se odrekla dijela prihoda, koje je potom nadoknadila povećanjem PDV-a.

To znači da je Vlada omogućila veću konkurentnost gospodarstva, rasteretivši ga za oko 2,5 milijarde kuna, a ove godine dodatno ga rasterećuje tako što porez na dobit poduzetnici ne plaćaju ako je ponovno investiraju. Zbog te porezne olakšice, Vlada se ove godine odriče dodatnih 1,5 milijarde kuna u korist gospodarstva, tvrdi Čavlović Smiljanec. (B. PODGORNIK/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter