Održivi turizam - hrvatska šansa za gospodarski rast

Rovinj (D. ŠTIFANIĆ)
Rovinj (D. ŠTIFANIĆ)

Hrvatska se treba okrenuti razvoju održivog turizma, to će produljiti sezonu, privući sredstva iz europskih fondova te zaposliti mlade obrazovane ljude, istaknuo je istraživač Instituta za turizam Hrvoje Carić u današnjem nastavku europske međuparlamentarne konferencije o održivom turizmu.

Govoreći o izazovima održivog turizma na primjeru Hrvatske, ustvrdio je da bolja prezentacija baštine i zaštite okoliša zahtijeva interdisciplinarni pristup, ali rješava i gorući problem hrvatskog turizma - nedostatak izvanpansionske ponude i dosađivanja turista u razdobljima vremenskih nepogoda. Materijalnu i nematerijalnu baštinu, poput folklora, gastronomije, tradicionalnih vještina i načina života, već posjedujemo, potrebno ju je samo na pravi način prezentirati turistima i zaštititi. Veliki su potencijali i u obiteljskoj ekološkoj proizvodnji hrane i pripremi tradicionalnih jela, rekao je Carić na radnom dijelu konferencije koja se, u organizaciji Hrvatskog sabora, od 10. do 13. rujna održava u Zagrebu i Lošinju.

Na skupu se okupilo stotinjak sudionika iz 23 europske zemlje i Maroka s ciljem jačanja suradnje europskih parlamenata u legislativnoj praksi vezanoj uz turizam. U današnjem radnom dijelu konferencije domaći i inozemni stručnjaci upozorili su na promjene koje doživljava suvremeni turizam koji je gotovo svugdje u svijetu rastući gospodarski sektor i globalni društveni fenomen.

Istaknuli su usku povezanost turizma, baštine i okoliša u privlačenju suvremenih turista koji su sve obrazovaniji, informiraniji i ekološki osvješteniji. U očuvanje, zaštitu okoliša i baštine mogu se uključiti brojne gospodarske aktivnosti te se na posredan ili neposredan način ostvariti značajni ekonomski učinci, istaknuto je u današnjem dijelu konferencije. U drugom dijelu konferencije, u petak i subotu, Hrvatska će na Malom Lošinju predstaviti primjere dobre prakse, poput muzeja Apoksiomena, zaštite morskog okoliša i ugroženih vrsta te promocije otoka kao destinacije kulturnog i zdravstvenog turizma. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter