Odluka u srijedu: EP za skidanje imuniteta Jakovčiću

Ivan Jakovčić (M. ANGELINI)
Ivan Jakovčić (M. ANGELINI)

Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta izglasao je u utorak izvješće kojim se preporučuje skidanje parlamentarnog imuniteta zastupniku Ivanu Jakovčiću, slijedom privatne tužbe austrijskog poduzetnika Georga Lista.

"Nakon razmatranja razloga za i protiv skidanja imuniteta, Odbor preporučuje da Europski parlament treba skinuti parlamentarni imunitet gospodinu Jakovčiću", kaže se u zaključku izvješća koje je sastavio izvjestitelj za to pitanje, poljski zastupnik Tadeusz Zwiefka. Odbor je izvješće izglasao velikom većinom glasova - 19 je glasovalo za, dvoje je bilo protiv a jedan zastupnik suzdržan. Prijedlog Odbora upućuje se na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta. Zastupnici će se u srijedu okupiti na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu i vjerojatno glasovati o tom prijedlogu, ali još nema službene potvrde.

Zahtjev je za skidanje imuniteta podnio je privatni tužitelj, austrijski poduzetnik Georg List. List je Jakovčića optužio da je od njega tražio 500 tisuća eura mita kako bi realizirao polo projekt kraj Motovuna. Jakovčić ga ja zatim tužio za klevetu na što je List uzvratio protutužbom. List je podnio tužbu za klevetu nakon što ga je Jakovčić u intervjuu za HRT prošle godine uvrijedio nazvavši ga "idiotom".

Jakovčić: radujem se izlasku na sud, gdje ću dokazati istinu

Zastupnik Ivan Jakovčić, za koga je u utorak Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta preporučio skidanje parlamentarnog imuniteta, poručio je da se raduje izlasku na sud kako bi dokazao istinu.

Odbor za pravna pitanja EP-a izglasao je u utorak u Bruxellesu izvješće kojim preporučuje da se Jakovčiću skine parlamentarni imunitet slijedom privatne tužbe austrijskog poduzetnika Georga Lista, koji je tužio Jakovčića da ga je javno nazvao idiotom. "Odluka EP-a potpuno je očekivana i radujem se što ću se uskoro naći na sudu s osobama koje su me zaista duboko uvrijedile. Nije na Europskom parlamentu da odlučuje o tome jesam li ja javno rekao da je gospodin List 'idiot' ili to nisam rekao. Tvrdim da nikada i nigdje nisam javno rekao da je Georg List 'idiot' i to ćemo utvrditi na sudu. Osobno i dalje imam najgore moguće mišljenje o tom gospodinu. Odluka o ukidanju mog zastupničkog imuniteta omogućit će da se napokon suočimo na sudu", istaknuo je u svom priopćenju Jakovčić, nakon što je upoznat s glasovanjem na Odboru.

"Žao mi je što gubim dragocjeno vrijeme europarlamentarca na takve gluposti i ne bavim se važnijim i pametnijim poslovima. No, za mene je važno da se do kraja istraži i utvrdi što je istina. Za mene, poznato je, imunitet nije prioritet. Moj je prioritet, ponavljam, istina", kaže Jakovčić u priopćenju. Kazao je kako je "još lani podnio tužbu protiv Lista zbog njegovih objeda i neistina o navodnoj korupciji za koju me je optužio na najodvratniji mogući način. Time sam još jednom osobno pokazao da je pitanje zastupničkog imuniteta potpuno u drugom planu i želim samo da građani saznaju istinu", poručio je Jakovčić. List je Jakovčića optužio da je od njega tražio 500 tisuća eura mita kako bi realizirao polo projekt kraj Motovuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter