Odlazak Velike Britanije ne ugrožava interese Hrvatske

Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

Referendum na kojem će građani Velike Britanije odlučiti ostaje li njihova zemlja u Europskoj uniji - zakazan za sutra - mogao bi zauvijek promijeniti europsku političku scenu. Rezultati Brexita (kako referendum nazivaju zagovornici napuštanja EU), ili Bremaina (što je kratica omiljena britanskim eurofilima) nepredvidivi su jer istraživanja pokazuju posve izjednačen odnos snaga. Četvrtak se sa strepnjom čeka u Bruxellesu, "glavnom gradu Europe" u kojem su smješteni najvažnije institucije Europske unije  čiji bi raspad, napusti li je London, mogao postati posve izvjestan.

Hrvatski europarlamentarci s kojima smo razgovarali s nestrpljenjem očekuju ishod Brexita, iako složno tvrde kako u njegovu ishodu ne vide opasnosti za Hrvatsku i njezine interese.

- Sve dosadašnje ankete pokazuju da će rezultati referenduma o izlasku Velike Britanije iz EU-a biti tijesni. No, ukoliko do izlaska V. Britanije ipak dođe, dakako ne možemo zanemarivati utjecaj drugog po veličini gospodarstva Europske unije i ulogu Londona kao europskog financijskog središta, kaže SDP-ov europarlamentarac Tonino Picula, nekadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova.

Gospodarstvo u recesiju

Smatram da bi najveći utjecaj izlaska osjetile one zemlje koje s njom imaju razvijenije trgovinske veze. Nema sumnje da bi posljedice sasvim sigurno, prije svih, osjetila sama Britanija jer bi Brexit izazvao svojevrstan udar na gospodarstvo i mogao dovesti do recesije u različitim oblicima, napominje Picula.

S time se slaže i HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier koji kaže da je riječ o odluci koju moraju donijeti Britanci, ali želio bi Ujedinjeno Kraljevstvo ostane u Europskoj uniji. Danas se ni najjače europsko gospodarstvo, njemačko, ne može nositi s Kinom, SAD-om i drugim akterima globalizirane ekonomije a da ne bude dio EU na učinkovit način. To vrijedi i za Veliku Britaniju.

- Sigurno je kako bi izlazak Velike Britanije iz Europske unije bio štetan za obje strane. Velika Britanije je jedan od simbola EU-a i svi koji se zalažu za ideju EU žele Britaniju u Uniju. Britansko gospodarstvo snažno je vezano uz europsko i zagovornici ostanke u Uniji to neprekidno ističu. Posebno liberalni demokrati na čelu s predsjednikom Timom Farronom, koji mi je u nedavnom razgovoru iskazao očekivanje da će Britanija ostati u EU, komentira IDS-ov Ivan Jakovčić.

- Ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji sigurno bi podigao razinu entuzijazma u zemljama članicama. No, s obzirom na to da je EU suočena s nizom poteškoća koje nisu povezane s Brexitom, taj pozitivan učinak ostanka Britanije u EU bio bi relativno mali, smatra HNS-ov eurozastupnik Jozo Radoš i izražava bojazan za budućnost eurointegracija. Posljedice izlaska bile bi sigurno veće, dublje i imale bi, prema mom mišljenju, uglavnom negativan predznak.

Izlazak V. Britanije zasigurno bi smanjio atraktivnost EU-a, a možda bi potaknuo slične procese i u drugim zemljama članicama. Pitanje je u kojoj bi mjeri EU, suočena sa svojim problemima, te s unutarnjim razlikama i nejedinstvom, izlazak Britanije iskoristila za svoju konsolidaciju, kaže on.

Britanska javnost upoznata je, kaže Tonino Picula, s negativnim posljedicama izlaska zemlje iz Europske unije. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter