Hrg: Imunološki će u stečaj, a onda Vrdoljak mora u zatvor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HSS-ov saborski zastupnik Branko Hrg procjenio je u četvrtak da će, odbije li Vlada ponudu tvrtke Visia Croatica za njegovo preuzimanje Imunološki zavod (IZ), vjerojatno otići u stečaj, a onda, poručio je, "ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak mora otići u zatvor".

Imunološki zavod će, vjerojatno, nakon današnje Vladine odluke, otići u stečaj, a ako se to dogodi, onda ministar Vrdoljak mora ići u zatvor, jer se ovdje radi o očiglednom lopovluku i namještaljkama, izjavio je Hrg na konferenciji za novinare šest oporbenih stranaka: HDZ-a, HSS-a, HDSSB-a, HSP-AS-a, Reformista i Novog vala. Hrg kaže da nema pravog obrazloženja zašto se odbija ponuda Visie, ali da se neslužbeno čuje kako se s prijedlogom DUUDI-ja nije složio Vrdoljak. "Očito je da je neki interes u pitanju", smatra Hrg pitajući se zašto premijer Zoran Milanović prihvaća HNS-ov pritisak? I HDZ-ov zastupnik akademik Željko Reiner drži kako je potpuno izvjesno da će 1. rujna, ako Vlada donese navedenu odluku, Imunološki zavod otići u stečaj i onda vjerojatno biti prodan za "sitan novac nekome kome je od početka namjenjen".

"To će biti nenadoknadiva šteta", naglasio je Reiner, podsjetivši da je Imunološki zavod tvrtka od nacionalnog interesa kakvu nemaju ni daleko bogatije zemlje od Hrvatske i da ju je trebalo čuvati. Umjesto da čuvamo Imunološki zavod događa se nešto sramotno ? na raspisani natječaj javlja se zainteresirani subjekt koji je ispunio sve formalne uvjete, a onda Vlada sve to zanemari. Očito je da ne želi prodati tom ponuđaču, nego vjerojatno nekome koga od početka ima u pričuvi, ocijenio je.. Nakon skandala s privatizacijom Croatia Osiguranja, istraživanjima u Jadranu, sada imamo i treći skandal koji je potpuno bjelodan, poručuje HDZ-ov zastupnik, akademik Reiner. I HDSSB-ov zastupnik Boro Grububišić kaže da Vlada vjerojatno zna kome će prodati Imunološki.

"Vidjet ćemo kome, sve to zaslužuje ne samo ostavke, nego i istražni i kazneni progon", poručuje Grubišić kojem je zanimljiva i činjenica da je Vladi trebalo tri mjeseca da donese negativnu odluku o jedinom ponuđaču za Imunološki. Iz Vladine odluke potpuno je jasno nepovjerenje prema građanskom dioničarstvu i hrvatskim građanima koji su željeli sudjelovati u preuzimanju Imunološkog, kazao je HDSSB-ov zastupnik. Ivan Šimunović (HSP-AS), Jakša Baloević (Novi val) i reforimist Petar Baranović suglasni su da će nakon stečaja, prodaja Imunoškog zavoda biti bagatelna. Davanje prednosti strateškom partneru, u odnosu na građansko partnerstvo, je dvojbeno, posebno s obzirom na iskustva oko Ine i Plive, kaže Baranović. Bisere hrvatske proizvodnje bacili smo pod noge, dodao je Baranovi, a sudbinu sličnu Imunološkom zavodu predvidio je i Brodarskom institutu iz Zagreba. Milanovićevoj Vladi je poručio da nađe ozbiljne ljude i počne ozbiljno upravljati državnom imovinom. "Ovo što se događa je sramota i blamaža", zaključio je Baranović. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter