Od Plenkovića i Orepića tražimo povećanje kapaciteta na graničnim prijelazima

Strože kontrole na graničnim prijelazima (M. SARDELIN)
Strože kontrole na graničnim prijelazima (M. SARDELIN)

Iako je odluka Europske komisije o novom graničnom režimu privremeno stavljena izvan snage, bio je dovoljan samo jedan dan kako bi se uočile njezine strašne posljedice za istarski i hrvatski turizam u cjelini. O tom problemu, kao i o spašavanju Agrokora i radnih mjesta u njemu potražili smo komentar Borisa Miletića, predsjednika i saborskog zastupnika IDS-a.

- U povodu gužvi na granici pisali ste, zajedno s eurozastupnikom Ivanom Jakovčićem, premijeru Andreju Plebkoviću i predsjedniku EK Jean Claude Junckeru. Jeste li očekivali takvu brzu reakciju?

- Očekivali smo reakciju, mada ne ovako brzu. Čim je postalo jasno da će uvođenje Uredbe o kontroli na vanjskim granicama Schengena prouzrokovati takav kaos na graničnim prijelazima, odmah smo reagirali. Nema su tu što čekati. Zajedno s našim predstavnikom u EP-u obratio sam se predsjednicima Europske komisije i Vlade RH. Drago mi je da je na naš apel, ali i na brojne primjedbe resornih institucija Hrvatske, Slovenije i Mađarske promptno reagirala Europska komisija te da je povjerenik Dimitris Avramopoulos odobrio da se privremeno derogira primjena ove Uredbe. Sigurnost građana apsolutni je prioritet Europske unije, ali ovakav sustav kontrole potpuno je neodrživ i na kraju krajeva, neučinkovit.

- Uzimajući u obzir da se uredba EU samo privremeno derogira, što će biti s turizmom ako granice ostanu prepriječene?

- Nova Uredba je u samo dva dana stvorila ogromne gužve na graničnim prijelazima i to u danima kada priljev turista nije jako velik. Provođenje ovako rigoroznog režima ozbiljno bi ugrozilo turističku sezonu, s obzirom na to da više od 90 posto turista dolazi upravo vozilima. Dugoročno rješenje je svakako ulazak Hrvatske u Schengen, a do tada moramo hitno pojačati prihvatne kapacitete na ulasku u našu zemlju. To je jedna od stvari koje smo tražili od premijera Andreja Plenkovića i resornog ministra Vlaha Orepića. Ne smijemo se opet dovesti u situaciju kao ovaj vikend i ne smijemo stalno čekati da netko drugi nešto napravi. Sa svoje strane moramo napraviti sve da se takve situacije izbjegnu.

- Je li Istra danas od EU ograđena novom željeznom zavjesom?

- Ne. Pooštravanje graničnih kontrola i kolone na granici ne vraćaju nas u vrijeme Europe obavijene željeznom zavjesom, ali nas svakako vraćaju unatrag, a mi na to nećemo pristati. Zasluženo smo dio moderne Europe i našem mentalitetu nisu prihvatljive nikakve fizičke barijere ili granice. Istra ima zastupnika u Europskom parlamentu koji je izuzetno aktivan pa ćemo i na taj način napraviti sve da se ovakve situacije izbjegnu. Istra je europska regija i naše granice trebaju biti sigurne, ali otvorene za sve naše goste. O tome uopće nema razgovora. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter