Od 245 nameta, Vlada ukida samo devet

Gospodarstvenici su očekivali veće rasterećenje od nameta (M. MIJOŠEK)
Gospodarstvenici su očekivali veće rasterećenje od nameta (M. MIJOŠEK)

Najava potpredsjednika Vlade Branka Grčića da će Vlada od srpnja smanjiti devet parafiskalnih nameta koje su obavezni plaćati poduzetnici i obrtnici, naišla je tek na tiho odobravanje u redovima gospodarstvenika. Riječ je o smanjenju vodnih doprinosa za 25 posto te članarine turističke zajednice, uporabe javnih cesta te spomeničke rente za po deset posto. Tome treba pridodati i posebne sanitarne namete koje plaća prehrambena industrija.

Svaka lipa uštede veći rast

Prema najavama iz Vlade koje su se čule u svibnju, ušteda na troškovima gospodarstva trebala bi biti oko 279 milijuna kuna godišnje, dok je potpredsjednik Vlade Branko Grčić prije nekoliko dana naveo kako će ona ove godine iznositi 330 milijuna kuna. Naredne godine, ukidanjem još nekih parafiskalnih nameta, gospodarstvo bi trebalo uštedjeti još 300 milijuna kuna na godišnjoj razini.

"Svaki namet koji se smanji ili ukine direktno utječe na smanjenje troškova poslovanja, što opet direktno utječe na podizanje konkurentnosti poduzetnika. Svaka lipa više koja se može uštedjeti na troškovima poslovanja stvara bolje šanse za poslovni rast, odnosno za nove investicije i novo zapošljavanje", objašnjava Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

 S time se načelno slaže i Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije, koji smatra da treba smanjiti i administrativna ograničenja za rad obrtnika.

"Obrtnička komora Istarske županije podržava svaki korak koji vodi rasterećenju gospodarstva, a osobito obrtništva. S obzirom da nemamo informaciju o razini smanjenja navedenih davanja, utjecaj tih mjera moći ćemo dati tek nakon podrobnije analize. Osim toga, nadamo se kako će se nastaviti kako s financijskim rasterećenjem, tako i sa smanjivanjem i ukidanjem administrativnih ograničenja za rad i razvoj obrtništva", objašnjava Mario Paliska.

Izrada novog registra parafiskalnih nameta još je u tijeku, a u tom poslu zajednički djeluju Vlada i Hrvatska udruga poslodavaca. To potvrđuje i glavni direktor HUP-a Davor Majetić: "Upravo je u tijeku zajednički rad s Ministarstvom financija oko izrade i objave registra parafiskalnih nameta. Objavom i definiranjem registra bit će stvorene pretpostavke za argumentirani dijalog i analizu svih nameta u smislu nužnosti i iznosa, što će stvoriti mogućnost da sve nepotrebne troškove ili namete smanjimo ili ukinemo."

Godišnje 6,5 milijardi kuna

Prema aktualnom registru parafiskalnih nameta, država i javna poduzeća u njezinom vlasništvu od poduzetnika i građana naplate 245 različitih nameta, pristojbi i doprinosa. Na godišnjoj razini, riječ je o šest i po milijardi kuna koje se iz džepova gospodarstva i građana preliju u državni proračun i na račune državnih javnih poduzeća.

Ukidanje broja parafiskalnih nameta, pa time i izravnih opterećenja za privredu i građane, traje već nekoliko godina, a na tu temu je Vlada dobila i primjedbe Europske komisije, koja smatra kako ih je previše. U prošloj godini, Vlada je trebala smanjiti ili ukinuti 58 parafiskalnih nameta, no promijenjeno ih je samo petnaest. Ovogodišnje predizborno rasterećenje za devet parafiskalnih nameta u svakom je slučaju dobra vijest za građane, ali teško da će donijeti veće promjene u poslovanju i životnom standardu. Stoga je i našla tek na tiho odobravanje u redovima poduzetnika i obrtnika. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter