Od 1. srpnja samo jedna kontrola na granici

Prijelaz Kaštel (J.PREKALJ)
Prijelaz Kaštel (J.PREKALJ)

Što će se događati na državnoj granici nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju i hoće li borba s ilegalnim imigrantima biti još teža neka su od pitanja na koja smo dobili odgovor tijekom patrole s bujskom graničnom policijom.

Za državljane EU-a, od 1. srpnja i za nas, neće se više ispisivati kartončići na granici, a niti će se cariniti roba iz Unije. Hrvatska i slovenska policija imat će samo jedno kontrolno mjesto, odnosno zajedno će raditi na sadašnjoj slovenskoj granici.

Naša je novinarska ekipa provela poslijepodne u šumama gornje Bujštine sa Zdravkom Drljeom, zamjenikom načelnika granične policije, Ivanom Plazonićem, voditelj graničnog sektora, i Ivanom Batoš Gale, policijskom službenicom za nezakonite migracije, svi iz Policijske postaje Buje. Najveći broj ilegalaca tražitelji su azila smješteni u prihvatilištu u Kutini, odakle redovito bježe i kojima je Hrvatska samo "prolazna stanica".

- Uglavnom je na ilegalne migracije, pored ekonomske, utjecala  sigurnosna situacija u zemljama odakle su dolazili. Do potpunog micanja graničnih prijelaza, za koju godinu, i dalje će prelazak biti moguć samo na službenim graničnim prijelazima. Uglavnom, čeka nas podosta promjena ulaskom u Uniju, kazao je Drlje.

Naglasili su da većih incidenata s ilegalcima nisu imali. Događaj koji im je ostao u pamćenju je kalvarija sirijskih državljana početkom godine na jednom šumovitom predjelu. Grupu je policija zatekla oko 2.30 sati po jakoj kiši i hladnoći, a među prebjezima se nalazila i žena u visokom stadiju trudnoće te četverogodišnja djevojčica. Potonje je trebalo čim prije zbrinuti te su djevojčicu policajci naizmjenično nosili na rukama kilometrima, a trudnicu su cijelim putem pridržavali zbog opasnosti od pada niz liticu. Kada su se svi, već dobrano "zaleđeni", konačno dočepali prijelaza Kaštel, podijeljeni su im hrana i piće.

Nakon ulaska u EU patrola granične policije neće se razlikovati od prometne, jedino će im cilj biti drugačiji. - Naš je cilj, pored uočavanja prometnih prekršaja, što je zadaća svakog policajca, sprječavanje ilegalnih migracija skupina i pojedinaca. S tim ciljem ćemo provjeravati vozila i osobe koje namjeravaju prelaziti granicu i ovisno o zatečenom rješavati probleme. Naravno, pokušat ćemo ne otežavati promet niti nepotrebno zadržavati osobe, kazao je Plazonić. (Napisao i snimio Mateo SARDELIN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter