Obrtnici do sutra mogu izaći iz sustava PDV-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mali obrtnici koji žele pojeftiniti poslovanje za to imaju još dva dana. Naime, još danas i sutra mogu u nadležnoj ispostavi Porezne uprave predati zahtjev za izlazak iz sustava poreza na dodanu vrijednost (PDV) i ulazak u sustav paušalaca poreza na dohodak.

To znači da više neće trebati naplaćivati PDV svojim kupcima i moći će ponuditi usluge jeftinije 20 posto te će plaćati za trećinu manje doprinosa čime će ostvariti znatne uštede u poslovanju.

Sve im to omogućuje izmjena zakona kojom je od 1. siječnja 2013. povećan prag s 85 na 230 tisuća kuna godišnjeg prometa potrebnih za ulazak ili izlazak iz sustava PDV-a.

Odnosno, tko je lani ostvario manje od 230 tisuća kuna prometa, za one isporuke koje nisu oslobođenje od oporezivanja može danas ili sutra zatražiti izlazak iz sustava PDV-a.

U tom slučaju znači da će imati 20 posto niže cijene jer ono što je do sada naplaćivao 125 kuna i od toga teretio kupca za 25 kuna PDV-a ubuduće će moći prodavati za 100 kuna.

Dakako, koristi od toga neće imati oni koji prodaju tuđu robu u kojoj je sadržan PDV u nabavnoj cijeni, već samo oni koji stvaraju novi proizvod ili pružaju uslugu.

Ipak, biti u sustavu PDV-a ima i prednosti. Stoga ovo što se danas i sutra nudi obrtnicima nije posljednja prilika. Moći će to zatražiti i druge godine ili ponovno ući u sustav PDV-a ako procijene da im se više isplati zbog nabavke dugotrajne imovine.

Druga stvar je prelazak u sustav paušalaca poreza na dohodak. Novost je i da se u 2013. širi krug paušalaca zbog porasta osnovice za obračun PDV-a. To znači da se mogućnost paušalnog obračuna poreza na dohodak od 1. siječnja 2013. širi na sve one koji su u 2012. ostvarili dohodak koji ne prelazi 65 posto osnovice za obračun PDV-a, odnosno 149,5 tisuća kuna.

Dakle, tko je lani ostvario promet manji od toga, može još danas ili sutra podnijeti zahtjev i ostvariti znatne uštede u svom poslovanju.

Ipak ne mogu svi obrtnici izaći iz sustava PDV-a, iako su lani ostvarili promet manji od 230 tisuća kuna. Miljenka Cutvarić, savjetnica i urednica časopisa Računovodstvo i financije, na prošlotjednom predavanju u prepunom kinu Valli u Puli je pojasnila sve moguće iznimke.

- To ne mogu učiniti oni koji su dobrovoljno ušli u sustav PDV-a u proteklih pet godina. Zbog povećanja cenzusa za ulazak u sustav PDV-a moraju biti na oprezu oni obrtnici kojima odgovara biti u tom sustavu, a koji su lani ostvarili manje od 230 tisuća kuna prometa jer bi ih Porezna uprava mogla isključiti iz sustava PDV-a.

I ti poduzetnici imaju rok do 15. siječnja da podnesu zahtjev za ostanak u sustavu PDV-a, navela je Cutvarić.

Rekla je i da bi problema mogli imati oni obrtnici koji će podnijeti zahtjev za izlazak iz sustava PDV-a, a početkom godine su svojim klijentima naplaćivali PDV. (P. GREGOROVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter