Obljetnica Oluje: Izviždani Milanović i Josipović

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Govor predsjednika Vlade Zorana Milanovića na središnjoj svečanosti Dana pobjede i domovinske zahvalnosti danas u Kninu popraćen je zvižducima i burnim negodovanjem velikog dijela okupljenih, zviždalo se i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću, a govor predsjednika Sabora Josipa Leke saslušan je mirno.

"Skidajte ga, skidajte ga", vikali su nazočni Milanoviću koji se pokušao obratiti skupu dok ih je dio pjevao "Zovi samo zovi" i druge domoljubne pjesme.

"Pozivam one koji dvije godine deru svoje grlo da dođu zviždati na Markov trg jer se tamo zviždi, a ovdje je mjesto na kojem se poštuje", odgovorio im je premijer s govornice. Znatno manje burnim negodovanjem i zvižducima dočekan je predsjednik Republike, kojemu su iz publike dobacivali "ne dajte mu govoriti" i "Vukovar, Vukovar!"

"Vukovar i Knin su hrvatske svetinje", poručio je nazočnima Josipović dodavši kako su Hrvatskoj njeni branitelji ostavili kao dužnost slobobodu, demokraciju, ljudska prava i gospodarske ciljeve. Predsjednik Sabora Josip Leko izrazio je zabrinutost dubinom krize i podjelama u hrvatskom društvu.

"Umjesto podjele moramo zajednički osigurati bolju budućnost i nama i generacijama koje dolaze," rekao je Leko. Predsjednik šibenske županijske HVIDR-e svojim je suborcima poručio: "Sad ste u zadnjim redovima, a kad je trebalo bili ste u prvim". Hrvatska, kazao je, ne ide u dobrom smjeru, a branitelji su marginalizirani. "Ako je Domovinski rat temelj suvremene Hrvatske, branitelji su temeljna vrijednost Domovinskog rata pa i Hrvatske".

Svečano podizanje zastave

Svečanim podizanjem hrvatske državne zastave i čitanjem imena poginulih i nestalih u vojnoredarstvenoj akciji Oluji na kninskoj tvrđavi u nazočnosti državnog vrha počelo je danas u prijepodnevnim satima svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 19. obljetnice vojnoredarstvene operacije "Oluje".

Prvi put na svečanosti Dana pobjede i domovinske zahvalnosti danas su pročitana imena 198 hrvatskih branitelja poginulih u Oluji i jednog nestalog u toj akciji. Nazočili su predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednik Vlade Zoran Milanović, načeknik Glavnog stožera Oružanih snaga general RH Drago Lovrić, prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, ministri obrane i branitelja Ante Kotromanović i Predrag Matić te drugi članovi Vlade i dužnosnici.

Svečanom podizanju državne zastave nazočili su i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i kandidatkinja te stranke za predsjednicu Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić, i mnogi drugi. Kninska crkvena zvona oglasila su se u 9 sati i 43 minute, označivši točno vrijeme kada su na današnji dan prije 19 godina hrvatske snage ušle u Knin, čime je bila završena oslobodilačka vojno-redarstvena operacija "Oluja".

Nakon podizanja zastave na tvrđavi, Knin je preletjelo pet MIG-ova, od kojih su četiri nedavno bili na remontu u Ukrajini. Uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika Hrvatske pobjede "Oluja '95" na Trgu Ante Starčevića, gdje je i središnja proslava.

Današnja svečanost, koja je jutros počela tradicionalnom budnicom ulicama grada, poslije središnje svečanosti kod spomenika nastavit će se mimohodom pripadnika Oružanih snaga, policije i braniteljskih stradalničkih udruga te državnih čelnika ulicama grada do Crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta, u kojoj će biti služena i svečana sveta misa za Domovinu. Misno slavlje predvodit će šibenski biskup Ante Ivas, a u koncelebraciji će biti vojni biskup Juraj Jezerinac.

U poslijepodnevnim satima održat će se program "Branitelji za branitelje" u parkovima i Ulici Franje Tuđmana. Tom prigodom predsjednik Republike Ivo Josipović obići će štandove braniteljskih udruga. Na stadionu NK Dinara kasno poslijepodne odigrat će se nogometna utakmica veterana 4. i 7. gardijske brigade, koje su sudjelovale u "Oluji", protiv Humanih zvijezda Hrvatske. Nakon toga HKD Napredak iz Knina predstavit će se u Ulici Franje Tuđmana na tradicionalnoj smotri folklora. U večernjim satima bit će priređena donatorsko-aukcijska prodaja slika u organizaciji Grada Knina i Kninskog muzeja na prostoru crkve Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnoga Zavjeta, a cjelodnevni program završava večernjim koncertom Slavonskih lola i Gorana Karana na Trgu Ante Starčevića. U vojnoredarstvenoj operaciji "Oluja", koja je početkom kolovoza 1995. godine trajala 84 sata oslobođeno je 10.400 četvornih kilometara ili oko 18,4 posto ukupne površine Hrvatske.

Milanović: Današnje fućkanje u Kninu organizirao je HDZ

Predsjednik Vlade Zoran Milanović optužio je HDZ da je organizirao današnje zviždanje tijekom njegova govora u Kninu na središnjem obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.

"Bože moj, ako netko smatra da je Dan hrvatske pobjede i zahvalnosti i Dan branitelja dan za pokazivanje ovakvih emocija i za političku provokaciju u organizaciji HDZ-a, to je u redu", rekao je Milanović odgovarajući na novinarska pitanja u vezi zviždanja kojima je danas bio izvrgnut u Kninu.

Na upit misli li da je zviždanje bilo organizirano od strane političke oporbe, Milanović je odgovorio: "Znam, očito, kao i prošle godine, ali kažem, to je sve metoda političke borbe i dobro je da Hrvatska vidi razliku, da vidi kome što smeta, tko se služi kakvim sredstvima i ljudi će na predsjedničkim i na parlamentarnim izborima, koji su još uvijek dosta daleko od današnjeg dana, siguran sam, opet birati kao hrvatski politički narod. Svaka vlast je bila njihova vlast, pa i ona koja je bila kriminalna i koja je pljačkala. Ova je drukčija".

Na pitanje zbog čega misli da je to danas u Kninu organizirano, Milanović je kazao da je to njegov dojam.

"Mi ne špijuniraamo ljude, mi ne kopamo po telefonskim brojevima kao HDZ. To je očito, možda ja griješim, ali meni je to očito". Po Milanovićevim riječima, nijedna vlast ne smije biti u poziciji sile.

"Vlast mora stalno biti kontrolirana, treba ju i izviždati, u Italiji su svojevremeno gađali trulim rajčicama, ali postoji mjesto za to, prije svega Markov trg. Kažem, nikoga ne ograničavam, tko god hoće bira svoje društvo, dobro ili loše, i bira način na koji će se izražavati u demokratskom društvu. Markov trg smo otvorili nakon što ga je prethodna vlast bila lokotom zatvorila za građansko nezadovoljstvo i prosvjede", kazao je Milanović.

Također je rekao kako je danas u Kninu održao govor, kako se izrazio, "po svojoj pameti kakvu ima" i da će tako raditi sve dok bude predstavljao vlast koju je izabrao hrvatski narod i svi hrvatski građani. Na upit kako komentira poruku kandidatkinje HDZ-a za predsjednicu Republike Kolinde Grabar Kitarović da on treba početi raditi svoj posao, a ne brinuti o njenom, rekao je kako on nije u predsjedničkoj kampanji.

"Imam, da nikoga ne uvrijedim, jako težak posao i ozbiljnijeg posla, a ona neka traži novo radno mjesto", dodao je Milanović. Grabar Kitarović je u nedjelju u Sinju na upit novinara ima li poruku za izjavu premijera Milanovića da je ona odbrala krivu stranu, rekla: "Da se konačno počne baviti svojim poslom, a ne brine o mojem".

Grabar Kitarović: Zvižduci nisu bili potrebni

HDZ-ova kandidatkinja za predsjednicu države Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je kako nije bilo potrebe za današnjim zvižducima u Kninu tijekom obraćanja najviših državnih dužnosnika u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, istaknuvši da ta proslava nije mjesto bilo kakvom politiziranju.

"Zvižduci nisu bili potrebni", izjavila je Grabar Kitarović novinarima u Kninu. "Ovdje danas odajemo počast domovini, svim braniteljima koji su položili živote i dali žrtve za domovinu i ovo nije mjesto za bilo kakvo politiziranje, pa ću se ispričati od bilo kakvih političkih pitanja. Jer, ovaj je dan za zajedništvo, a ne za političke kampanje", poručila je.

Na novinarsku opasku kako je ona predsjednička kandidatkinja te da se ne mogu izbjeći politička pitanja, odgovorila je kako je, osim što je kandidatkinja za predsjednicu Republike, isto tako i hrvatska državljanka, Hrvatica, vjernica i osoba koja duboko poštuje žrtvu koju su položili hrvatski građani da bi Hrvatska bila slobodna.

"Molim vas, nemojte danas politizirati, nemojmo se dijeliti, previše smo podijeljeni, danas je potrebno zajedništvo", poručila je Grabar Kitarović novinarima.

Niječno je, po izlasku iz kninske Crkve Gospe Velikoga Krasnog zavjeta gdje je služena svečana sveta misa za Domovinu, odgovorila na njihovo pitanje je li počela predizbornu kampanju.

Karamarko: Milanović izguvio vjerodostojnost

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je komentirajući izjavu predsjednika Vlade Zorana Milanovića da je HDZ organizirao zvižduke za vrijeme njegova današnjeg govora u Kninu, rekao da je premijer Milanović izgubio vjerodostojnost te njegove riječi nemaju težinu.

"To je izrekao čovjek čija riječ je davno izgubila na vjerodostojnosti u Hrvatskoj. Današnji dan je za mene presvet dan, danas sam u razmišljanjima sa svojim prijateljima koji su poginuli i dali život za Hrvatsku i vjerujte mi ne mogu se baviti lamentacijama čovjeka čija riječ dosita više nema težinu", rekao je Karamarko novinarima danas u Kninu.

Na upit osuđuje li današnje zvižduke, Karamarko je rekao: "Apsolutno, meni je žao, ja isto tako nisam čuo pola njegovog (Milanovićevog) govora i to nije način na koji se izražava nezadovoljstvo".

Po Karamarkovom tumačenju Milanović bi se napokon trebao zapitati zašto je to tako.

"Branitelji su narod i narod su branitelji, doista je vrijeme da se zapitaju zašto je to tako", istaknuo je Karamarko.

Na novinarski upit je li spreman pozvati branitelje da idućih godina na proslavama u Kninu odustanu od zviždanja kako bi se očuvalo dostojanstvo proslave, Karamarko je kazao da je "svojim izjavama to radio i ovaj put". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter