Obilježena sedma obljetnica kornatske tragedije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na otoku Kornatu, na poprištu kornatske tragedije, danas je obilježena sedma tužna obljetnica pogibelji 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Misa zadušnica za stradale vatrogasce služena je i ove godine u kapelici sv. Florijana koja je izgrađena kada i 12 križeva na mjestu tragedije, po projektu arhitekta Nikole Bašića. Službu riječi s odrješenjem za stradale vatrogasce, predvodio je don Branimir Projić, kapelan Hrvatske ratne mornarice (HRM). Položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na kornatske žrtve. Kao izaslanik predsjednika RH cvijeće je položio njegov savjetnik Zlatko Gareljić, u ime Vlade RH pomoćnik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, a u ime Hrvatskog Sabora SDP-ov zastupnik Franko Vidović.

Potom su se obitelji i prijatelji poginulih uputile do 12 križeva, simbola stradanja vatrogasaca kako bi se u miru i dostojanstveno prisjetili svojih najmilijih. Niti nakon sedam godina obitelji nisu odustale od istine. Novinarima su kazali kako je istina sve što žele i jedino što ih muči. Obilježavanje sedme tužne obljetnice kornatske tragedije završava sutra mimohodom u Vodicama. Kornatska tragedija dogodila se 30. kolovoza 2007. godine kada je u još uvijek nerazjašnjenim okolnostima poginulo 12 vatrogasaca, a preživio je samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić. Poginuli su Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević, Ante Juričev-Mikulin. Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste koji su doveli do tragičnog ishoda sudilo se jedino bivšem vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici, no on je prvostupanjskom presudom oslobođen optužbi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter