Nobilo zbog Perkovića namjerava tužiti Hrvatsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon odluke MUP-a da neće platiti troškove obrane Josipa Perkovića, koji je u njemačkom pritvoru zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, Perkovićev odvjetnik Anto Novilo najavio je da će tužiti Republiku Hrvatsku.

MUP je danas priopćio kako je zaprimio zahtjev odvjetničkog društva koje zastupa bivšeg čelnika jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića za financiranjem njegove obrane.

Odvjetničko društvo svoj zahtjev obrazlaže tvrdnjom da je MUP pravni sljednik Službe državne sigurnosti (SDS) bivše SR Hrvatske, čiji je zaposlenik bio Perković u vrijeme počinjenja kaznenog djela za koje ga se tereti, odnosno ubojstva Đurekovića kod Muenchena 1983. godine.

»No, kako Ministarstvo unutarnjih poslova nije pravni sljednik bivše SDS RSUP-a SR Hrvatske, MUP neće snositi troškove obrane Josipa Perkovića, odnosno neće udovoljiti zahtjevu odvjetničkog društva koje ga zastupa«, ističe MUP u svom priopćenju.

Anto Nobilo je u telefonskoj izjavi Hini večeras potvrdio kako će zbog takve MUP-ove odluke kao Perkovićev odvjetnik tužiti Republiku Hrvatsku, ističući da njegov branjenik nije u Njemačkoj završio svojom voljom, već je izručen.

»Smatramo da na financiranje obrane svoga klijenta imamo pravo, budući da Josip Perković nije svojom voljom završio u Njemačkoj, a za dobru obranu u Njemačkoj treba imati i dobre odvjetnike koji koštaju«, poručio je Nobilo.

Suđenje Josipu Perkoviću trebalo započeti u listopadu, nakon što je Viši zemaljski sud u Muenchenu nedavno prihvatio optužnicu koju je prošlog mjeseca protiv njega podiglo njemačko državno tužiteljstvo.

Predviđeno je 61 sudsko ročište, a planirano je da suđenje završi 28. travnja 2015. godine. Perkoviću prijeti kazna doživotnog zatvora. 

Upitan o zahtjevu koji je zaprimio MUP za financiranje obrane Josipa Perkovića, premijer Milanović je rekao da će MUP postupiti po zakonu. »Ne mogu spekulirati o tome, postoje zakoni, a ne znam što zakon o tome kaže«, kazao je rekavši kako »mnoge zakone zna, ali taj ne zna niti je ikad čuo da tako nešto postoji«. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter