Nizozemcima Jadran alternativa za Španjolsku

Hrvatska se predstavila na sajmu u Utrechtu (HTZ)
Hrvatska se predstavila na sajmu u Utrechtu (HTZ)

Prema prvim najavama iz Nizozemske, gdje je nedavno održan najveći tamošnji sajam turizma Vakantiebeurs u Utrechtu, ove godine Hrvatska može očekivati porast broja turista iz te zemlje, i to za pet posto, dok bi broj noćenja trebao rasti za čak sedam posto. Optimistična je ova najava koja se temelji na anketama među organizatorima putovanja, a i sajam ju je potvrdio, jer ga je posjetilo čak 177 tisuća ljudi, 13 posto više nego lani, i to nakon što je dvije godine zaredom bilježio pad broja posjetitelja.

Naravno, uz uvjet da cijene zahtjevnom nizozemskom gostu budu u skladu s njegovim očekivanjem. Naime, gosti iz Nizozemske slove kao jedni od najzahtjevnijih turista, koji za svoj novac ne samo da očekuju maksimum, nego i više od toga. Stoga ne čudi da iz godine u godinu turistički promet u Istri varira kada su Nizozemci u pitanju. Jedne godine ostvare fenomenalan porast, a druge se godine istarski turistički djelatnici pitaju gdje su nestale žute registarske pločice.

Tako su se primjerice i lanjske sezone, nakon odlične 2012., pitali gdje su Nizozemci ponovno otišli budući da su i za lanjsku godinu najave bile odlične.

U oštroj su konkurenciji za te goste apsolutno sve mediteranske zemlje kojima se Nizozemci sve više okreću jer su im bliže, povoljnije i sigurne. Hrvatska je u tom smislu u nešto pogodnoj situaciji jer je Nizozemci često gledaju kao alternativu Francuskoj, Italiji i Španjolskoj.

Dio se gostiju zasitio tih zemalja i traži alternativu za odmor gdje je Hrvatska dobar izbor jer je relativno blizu, pruža im osjećaj sigurnosti te je od lani članica Europske unije. Ipak, često joj zamjeraju manjak obnovljenih smještajnih kapaciteta, još uvijek relativno nizak standard u kampovima, neujednačenu kvalitetu infrastrukture i usluge, relativno visoke cijene hotela, nedovoljno sadržaja i zabave za obitelji s djecom te visoke cijene avionskih karata. (B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter