Ništa od razgovora Milanović – Glogoški

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Niti 48 sati nije trajalo određeno zatopljavanje između premijere Zorana Milanovića i Đure Glogoškog, koje je ovog tjedna trebalo rezultirati njihovim sastankom u Banskim dvorima.

U petak se u Okučanima dogodio spontani susret premijera s prosvjednicima, Milanović je nakon toga najavio da će ih pozvati na formalni razgovor u Vladu, ali od toga na kraju ipak neće biti ništa. Razlog je ultimatum koji mu je Glogoški uputio u subotu navečer sa skupa na zagrebačkom Trgu bana Jelačića. Neformalni vođa braniteljskog prosvjeda poručio je predsjedniku Vlade da mu do četvrtka daje rok za »otvaranje dijaloga« i to u isključivo u prisustvu medija, da se »izbjegnu manipulacije, laži i obmane kojima se služi Vlada«.

Premijer je, doznajemo u Vladi, odlučio da pod ovakvim uvjetima nema nikakvog smisla njegov nastavak razgovora s političkim protivnicima iz šatora, koji je već skoro 200 dana razapet ispred Ministarstva branitelja.

– U Okučanima je to bio susret u čak, moglo bi se reći, prijateljskoj atmosferi. I to je bila dobra osnova da premijer sjedne s njima za stol i u zgradi Vlade. Glogoški, Josip Klemm ili oni koji s njima upravljaju su se, međutim, ubrzo zbrojili i počeli postavljati nekakve ultimatume na koje nitko u Vladi, naravno, ne može pristati, kazao nam je izvor iz Banskih dvora.

Podsjeća da su se Glogoški i brojni drugi branitelji prije dva mjeseca s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović sastali  na Pantovčaku iza zatvorenih vrata i nisu niti pomišljali tražiti da ne bude tako.

– Jasno je, nažalost, da njima nije stalo do rješavanja navodnih problema, nego samo do destabiliziranja Vlade. O čemu bi se uopće moglo razgovarati nakon što je Glogoški u subotu zaprijetio da će 30. svibnja doći na Markov trg i da će tada morati otići on ili predsjednik Vlade? I to su ljudi koji se žale da se s njima ne želi komunicirati, nevjerojatno, čudio se jučer naš sugovornik.
 
Milanović je u petak u Varaždinu, u koji je stigao iz Okučana, izjavio da »svi kažu ja sam za razgovor, ali s figom u džepu«.

– Mi smo u tri i pol godine doista čuvali proračun za branitelje, ove godine je čak malo i povećan. Ako je i bilo nekih nesporazuma, to ćemo valjda riješiti, ali bez kamera. Znate da ja ne volim pozirati. Malo ponekad moraš, ali raditi od politike poziranje i šminku nije dobro, najavio je premijer prije tri dana sastanak s prosvjednicima.

No, Glogoški mu je dan kasnije odgovorio da će »ostati u Savskoj sve dok ne napravimo društvo po mjeri svakog čovjeka u Hrvatskoj«. Tako je propala šansa za obnovu dijaloga na relaciji Milanović – šator u Savskoj 66, koja se ukazala na proslavi 20. obljetnice vojne operacije »Bljesak«. (Dražen Ciglenečki)
 


Podijeli: Facebook Twiter