Nismo toliko bogati da zakopavamo vrijedne sirovine

Kante za odvojeno prikupljanje otpada (A. DAGOSTIN/arhiva)
Kante za odvojeno prikupljanje otpada (A. DAGOSTIN/arhiva)

Nedavni posjet ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića Istri  iskoristili smo za razgovor o aktualnim temama. Zanimalo nas je li zadovoljan kako gradovi i općine provode primarnu selekciju otpada, kada će se odabrati koncesijski model za Brijune, zašto se konzultantske usluge plaćaju u milijunima kuna, je li Istri potrebno 20-ak golf igrališta…

- Vrhovni upravni sud poništio je rješenje Ministarstva zaštite okoliša kojim je golf igralište Brkač kod Motovuna ocijenjeno prihvatljivim za okoliš. Ministarstvo je očito pogriješilo?

- Stručno savjetodavno povjerenstvo radi svoj posao, a na temelju izrađene studije donosi se rješenje. Naravno, u svakom postupku postoje pravni lijekovi, a zainteresirane strane mogu se žaliti ili podnijeti tužbu. Odluku Vrhovnog suda ne mogu komentirati nego samo prihvatiti. Naime, radi se o postupku koji je vođen prije nekoliko godina, od 2009. do 2011., i u svakom postupku mogući su proceduralni propusti pa odluku suda u tom smislu treba poštivati.

- Je li Istri potrebno 20-ak golf igrališta? Sada je u planu i golf na Muzilu, oko čega se podiglo dosta buke, no gradske vlasti odbile su primjedbe javnosti i dijela struke?

- Lokacije za golf terene određuju se na razini prostornih planova i kada dođe do konkretnog zahvata onda se kroz procjenu utjecaja na okoliš procjenjuje je li takav zahvat moguć uz primjenu određenih mjera zaštite okoliša a da se smanji utjecaj na okoliš. Ako to nije moguće, zahvat se ne može provesti. Hrvatska treba izbalansirani pristup razvoju i ne želimo generalno reći ne golf igralištima, osobito ako želimo razvoj određene vrste turizma.

Činjenica je da ne možete imati samo jedan teren u destinaciji ako želite biti atraktivni i razvijati takav tip turizma. Očigledno se Istra odlučila za takav model razvoja, a zadaća Ministarstva je da propiše sve mjere zaštite okoliša kako ta investicija ne bi imala negativnog utjecaja na okoliš.

- Prije godinu dana najavili ste početak primjene Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Što su gradovi i općine poduzeli? Jesu li građanima osigurali da ispred kuća u odvojenim kantama mogu odlagati otpad?

- Do prije dvije godine imali smo svega 40-ak gradova i općina koji su imali neki oblik primarne selekcije, a u zadnjih 10 mjeseci više od 240 općina i gradova krenulo je u uvođenje primarne selekcije. Na terenu se pokazalo da su se gradovi i općine pokrenuli. Jedan od razloga je što su odredbe zakona vrlo jasne i rekli smo da neće biti odgode i prijelaznih razdoblja kao ni popuštanja.

Paralelno, u Fondu za zaštitu okoliša osigurana su dodatna sredstva pa nedostatak novca nikome ne može biti izgovor, budući da se projekti sufinanciraju i do 80 posto. Također, u zadnjih godinu dana je iz Fonda sufinancirano više od 300 milijuna kuna za nabavu komunalne opreme za primarnu selekciju. Istarska županija je jedna od najnaprednijih po pitanju gospodarenja otpadom, što dokazuju projekti pretovarne stanice Donji Picudo u Umagu i Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.

- Kad komunalne službe moraju osigurati građanima kante u koje će odvajati otpad? Imaju li komunalci vremena do iduće godine, ili?

- Rok za usklađivanje sa zakonom, odnosno uvođenje primarne selekcije je jasan - a to je 24. srpnja ove godine, godinu dana od stupanja Zakona na snagu. Da bi se taj rok ispoštovao, trebalo je krenuti najmanje godinu dana ranije. Neki su krenuli, no pravo stanje na terenu vidjet ćemo u kolovozu i rujnu kada će inspekcije obići gradove i općine i utvrditi tko je što poduzeo.

Oni koji nisu ništa ni počeli raditi u smislu osiguravanja i nabave nužne infrastrukture, snosit će posljedice i bit će sankcionirani. Ovisno o visini prijestupa, gradovi mogu biti kažnjeni i s do 300 tisuća kuna. Nismo dovoljno bogati da bismo vrijedne sirovine zakopavali u zemlju. U zadnjih 10-ak godina na odlagalištima je zakopano sirovina vrijednih više od 5 milijardi kuna. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter