Neven Klarin predsjednik Uprave Novog lista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora Novog lista usvojena je odluka o opozivu Gordana Kneževića s dužnosti predsjednika Uprave Novog lista, te je na njegovo mjesto imenovan Neven Klarin, dosadašnji direktor Zadarskog lista.

Ovu kadrovsku promjenu predložio je većinski vlasnik i član Uprave Novog lista Albert Faggian, a za Kneževićev opoziv glasalo je pet od ukupno sedam članova Nadzornog odbora.

Klarin je imenovan s četiri glasa za, dok je protiv glasala predstavnica malih dioničara Ana Vičević Gračanin i predstavnici radnika Dušan Lužaić i Damir Cupać. Kadrovske promjene u Novom listu provedene su u tijeku predstečajne nagodbe u kojoj se između ostalog priprema i plan restrukturiranja Novog lista.

Damir Cupać ističe kako je glasovao za smjenu Kneževića, jer je Uprava u kojoj su bili on i Albert Faggian loše radila svoj posao.

- To dokazuje činjenica da je Novi list završio u predstečajnoj nagodbi. Kod izbora novog predsjednika Uprave Nevena Klarina apsolutno je neprihvatljivo da na čelo Novog lista dolazi čovjek koji je odgovoran za poslovanje Zadarskog lista, tvrtke koja je u ovom trenutku Novom listu dužna više od 1,5 milijuna kuna. Također, neprimjereno je birati prvog čovjeka Novog lista, a da on nije bio nazočan sjednici NO-a niti je dostavio svog program rada, kazao je Cupać.

Bivši predsjednik Uprave Novog lista Gordan Knežević naveo je kako je u posljednjih nekoliko mjeseci u pojedinim pitanjima, a posebno kad je riječ o predstečajnoj nagodbi, zauzimao različite stavove od Alberta Faggiana, što je otežavalo rad Uprave. Knežević nije imao prigovora na odluku NO-a o svom opozivu, te navodi kako osjeća odgovornost, jer nije bilo moguće zaustaviti pad prodaje Novog lista.

- Trudio sam se u zadnje tri godine izvući Novi list iz poteškoća u kojima se našao 2011. godine kada je ostvaren gubitak od 9 milijuna kuna. Poslovanje s gubitkom je odmah zaustavljeno i do danas je Novi list ostvarivao dobit u poslovanju. Novi list je također smanjio troškove poslovanja za 22 milijuna kuna, polovica od toga bila je vezana za smanjenje plaća, a ostalo za smanjenje troškova poslovanja. U tom razdoblju je za 128 ljudi smanjen broj zaposlenih od čega je 100 djelatnika bilo u stalnom radnom odnosu, kazao je Knežević te naveo da je u planu restrukturiranja predloženo daljnje smanjenje broja zaposlenih od 15-ak posto, što bi po njemu bilo dovoljno za sigurnu likvidnost Novog lista ukoliko bi bio zaustavljen pad prodaje. (Darko PAJIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter