Nema odgode sanacije bolnica

Pulska bolnica duguje 170 milijuna kuna (M. ANGELINI)
Pulska bolnica duguje 170 milijuna kuna (M. ANGELINI)

Odgode sanacije bolnica neće biti, odgovor je Ministarstva zdravlja na zahtjev Hrvatske zajednice županija da se zbog niza otvorenih pitanja primjena Zakona o sanaciji javnih ustanova za bolničke ustanove odgodi barem do ožujka.

- Župani imaju izbor: ili će sami sanirati bolnice, ili ih prepustiti državi na upravljanje. Ovakvo se stanje ne može nastaviti - odgovara Marijan Cesarik, zamjenik ministra zdravlja, na zahtjev župana koji tvrde da županijske skupštine ne mogu odlučivati o tome jer nisu dobro informirani o postupku sanacije, koja bi mogla značiti ukidanje bolničkih odjela ili otpuštanje zaposlenih.

Zakon o sanaciji donesen je u Saboru, on je jasan, konkretan, a njegova se primjena ne može odgađati niti mijenjati, poručuje Cesarik. Župani bi, kaže, morali dobro proučiti svoje ovlasti i odgovornosti prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji navodi kako su oni odgovorni za funkcioniranje zdravstvenih ustanova i zdravlje svojih građana.

- Zakon je propisao osnivanje savjeta za zdravlje pri županijama, ali se oni nisu ni oglasili. Po zakonu, upravna vijeća bolnica dužna su smijeniti ravnatelja u slučaju da bolnica stvara gubitke ili se uoče nepravilnosti. Volio bih vidjeti koje je upravno vijeće neke županijske bolnice, a da ga nije potaknuo ministar, smijenilo ravnatelja kad je zapošljavao nezdravstvene djelatnike bez suglasnosti ministarstva ili kad je pravio gubitke koji nemaju veze s poslovanjem HZZO-a - navodi Cesarik.

Župani su, vele u resornom ministarstvu, morali voditi računa o poslovanju svojih bolnica puno ranije, a sad im je preostalo samo da se odluče žele li vlasnička prava, pa će sami izdvojiti novac za pokriće bolničkih dugova, ili će ih predati državi koja će riješiti dubioze.

Na primjedbe župana da ne se ne zna što će se dogoditi s bolnicama ako sanacija ne uspije, doministar Cesarik odgovara kako je sanacija bolničkih ustanova već jednom provedena, u vrijeme koalicijske vlasti na čelu s Ivicom Račanom. Tada je, kaže, sve krenulo u smjeru redovitog plaćanja i funkcioniranja zdravstvenih ustanova, ali se nakon toga opet krenulo u smjeru ekstremnog zaduživanja i neracionalnog poslovanja.

- Sanaciju smo već imali, ona se može provesti, ali nakon toga neodgovorna županijska vlast opet može ugroziti funkcioniranje zdravstvenih ustanova. Za njihovo su poslovanje odgovorni župani, oni sjede u upravnim vijećima bolnica i trebali bi ih voditi marom dobrog gospodara - poručuje Cesarik. Postojeći bolnički limiti, tvrdi, neće biti razlogom gomilanjem novih dugova nakon sanacije "jer uz njih bolnice mogu korektno poslovati". (LJ.BRATONJA MARTINOVIĆ/Novi list)

Pulskoj bolnici smanjen proračun

HZZO je nedavno još jednom smanjio proračun za pulsku Opću bolnicu. Početkom prošle godine proračun je iznosio oko 16 milijuna kuna, krajem godine pao je na 15,5 milijuna, a sada iznosi 15,2 milijuna mjesečno. Trenutačni gubici bolnice narasli su na 170 milijuna kuna. Dakle nedostaje joj 11,18 mjesečnih proračuna, ili gotovo jednogodišnji prihod.


Podijeli: Facebook Twiter