Nekretnine najskuplje u Dubrovniku, Rovinju i Vrsaru

U Vrsaru četvorni metar stana stoji od 2.167 eura (Dejan ŠTIFANIĆ)
U Vrsaru četvorni metar stana stoji od 2.167 eura (Dejan ŠTIFANIĆ)

Cijene nekretnina u cijeloj Hrvatskoj, te u Istarskoj županiji, doživjele su prema analizi portala Njuškalo objavljenoj početkom veljače blagi porast. Cijene stanova najviše rastu u Splitu i u Zagrebu, ali rast cijena stanova zabilježili su i gradovi Pula i Zadar. 

Prema podacima Njuškala, vrijednost nekretnina u Istarskoj županiji u posljednjih godinu dana porasla je za 3,13 posto te je u siječnju 2017. iznosila 1.577 eura po četvornom metru. U istom mjesecu godinu dana ranije vrijednost "kvadrata" iznosila je 1.530 eura po četvornom metru. 

Većina županija na godišnjoj razini pokazuje pad u prosječnim cijenama nekretnina, koji je i dalje najizraženiji u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok su cijene u većini županija u priobalju tijekom siječnja nastavile s oporavkom cijena na godišnjoj razini. 

Analiza prodanih kuća u Istarskoj županiji pokazuje da su kupci platili u prosjeku 1.543 eura po kvadratnom metru kuće, odnosno 1.623 eura po "kvadratu" stana. "Kvadrat" stambenog prostora u Puli procjenjuje se na 1.358 eura, dok je godinu dana ranije cijena četvornog metra iznosila 1.340eura. 

Na listi najskupljih gradova i mjesta u Hrvatskoj prednjači Dubrovnik s 3.349 eura po četvornom metru stambenog prostora, dok visoke cijene drže istarska mjesta Rovinj i Vrsar. Četvorni metar stambene površine u Rovinju 2.252 eura, dok u Vrsaru ima prosječnu vrijednost od 2.167 eura. 

Istraživanje Njuškala provedeno na uzorku od 164 tisuće nekretnina, pokazuje kako cijene nekretnina u Hrvatskoj u siječnju 2017. godine pokazuju blagi oporavak prema istom mjesecu prošle godine i prema prosincu prošle godine. Pad cijena u odnosu na siječanj 2011. godine je šest posto. (D. G.)

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter