Ne slažem se s ukidanjem naknada za ambalažu mlijeka

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović (N. LAZAREVIĆ)
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović (N. LAZAREVIĆ)

Povratna naknada za plastičnu ambalažu ostaje 50 lipa, rekao je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović komentirajući u srijedu u Varaždinu javnu raspravu o pravilniku o ambalažnom otpadu.

- Pravilnik o ambalažnom otpadu je u javnoj raspravi 30 dana. Jedan od prijedloga je da se za ambalažu u kojoj se nalaze mlijeko i mliječni proizvodi, a to je prijedlog radne skupine i mljekarske industrije, ukinu te naknade kako bi se smanjio pritisak na industriju. Ne slažem se u potpunosti, rekao je Zmajlović i dodao da se gospodarstvu ove i sljedeće godine smanjuje pritisak parafiskalnih nameta iz područja gospodarenja otpadom za 100 milijuna kuna na godinu.

"Ozbiljno ćemo razmotriti prijedlog i uzeti u obzir potrebe građana. To je izvor prihoda pojedinih građana, a s druge strane – tu su i okolišni zahtjevi te želimo da što veći dio te amablaže završi u reciklaži. Povratna naknada ostaje 50 lipa. Za raspravu ostaje da se ona ukine za PET ambalažu mlijeka i mlječnih proizvoda. Mislim da to nije dobro", izjavio je Zmajlović u Varaždinu, gdje je s kolegama iz Vlade predstavljao mogućnosti i ciljeve ulaganja iz EU fondova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter