Zbog pritisaka na štrajkaše inspekcija u bolnicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikati liječnika i medicinskih sestara pozvali su institucije pravne države da obave nadzor u bolnicama zbog pritisaka na štrajkače i kršenja zakona, na što iz Državnog inspektorata poručuju da su u tijeku inspekcijski nadzori na temelju zaprimljenih prijava.

- Pozivam Inspektorat da se na mjestu događaja uvjeri u brutalne pritiske na liječnike koji štrajkaju, izjavio je Hini predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, koji kao pritiske navodi kršenje odluke o poslovima koji se ne smiju prekidati u vrijeme štrajka i popisivanje štrajkača.

Iz sindikata medicinskih sestara kažu da su do sada Inspektoratu prijavili sedam ustanova radi nadzora nad poslodavcem zbog "teških prekršaja kojima se sudionike štrajka stavlja u nepovoljniji položaj".

- Nastavlja se popisivanje štrajkača pod izlikom evidencije o radu, koja se provodi po nalogu Ministarstva zdravlja, kaže predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak. Dodaje da su iz Ministarstva, kojem su prijavili čak 16 bolnica, dobili odgovor da su "poslali upit navedenim ustanovama".

Po tvrdnjama sindikata, štrajka između 60 i 100 posto medicinskih sestara i tehničara u bolnicama, što je znatno više od podataka resornog ministarstva.

Da bi otklonili nejasnoće o odazivu, sindikati za sutra najavljuju akciju "5 do 12", kojom će pet minuta prije podneva okupiti štrajkače ispred ulaza u bolnice te pokazati stvarni odaziv na štrajk.

O situaciji tijekom štrajka oglasila se i Udruga hrvatskih pacijenata (UHP), čiji su predstavnici jučer obišli bolnice i razgovarali s pacijentima, od kojih su svi, kažu, bili primljeni i primjereno obrađeni.

Kao problem UHP navodi odbijanje zdravstvenih djelatnika da govore o štrajku, zbog čega pacijenti ne znaju tko štrajka, a tko ne, što se može tumačiti i kao da su svi u štrajku ili nije nitko.

- Smatramo da je to pitanje trebalo bolje riješiti da se kod pacijenata ne bi stvarala zabuna, odnosno jasno istaknuti tko štrajka, navode u udruzi koja podržava pravo na štrajk liječnika i sestara, ali i postavlja pitanje: smije li njihovo zakonsko pravo na štrajk ugroziti pravo pacijenata na liječenje.

Zalažu se za što skoriji dogovor štrajkača i ministra jer je, kažu, stanje u solidarnom javnom zdravstvenom sustavu ionako loše, a štrajk će ga pogoršati.

Pacijente pak mole da ne ulaze ni u kakve sukobe sa zdravstvenim radnicima, a eventualne pritužbe neka proslijede zdravstvenim institucijama, medijima i udrugama za zaštitu pacijenata.

Ostojić o štrajku: "Tiha većina" je za dogovor

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas kako je unatoč štrajku jučer radio veliki broj liječnika i medicinskih sestara, koji predstavljaju "tihu većinu" koja podržava sindikalne zahtjeve, ali i poručuje da sindikati i Vlada trebaju sjesti za stol i postići dogovor.

"Činjenica je da postoji veliki broj liječnika i sestara koji rade, a podržavaju sindikalne zahtjeve. To je možda ta 'tiha većina' koja želi bolje uvjete rada, što želim i ja, ali putem pregovora. Definitivno je to poruka i nama, poslodavcima, ali i sindikatima da trebamo što prije sjesti za stol, a to cijelo vrijeme govorim - nastavak socijalnog dijaloga", rekao je Ostojić novinarima uoči sjednice Vlade. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter