Nastavlja se protuteroristicka operacija u Ukrajini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ukrajinska vojna akcija protiv proruskih separatista na istoku zemlje nastavit ce se unatoc cetverostranom dogovoru postignutom u Ženevi, objavili su u petak dužnosnici ukrajinskih službi sigurnosti.

"Protuteroristicka akcija još traje, a koliko to ce ovisiti o tome koliko dugo teroristi ostanu u našoj zemlji", rekla je novinarima Marina Ostapenko, glasnonovornica Službe državne sigurnosti. Sporazum u Ženevi, koji su postigli SAD, EU, Ukrajina i Rusija predvida razoružanje ilegalnih naoružanih skupina. Sve ilegalne oružane skupine moraju se razoružati, sve ilegalno zauzete zgrade moraju biti vracene, sve ulice, trgovi i druga javna mjesta u ukrajinskim gradovima moraju biti oslobodeni, stoji u dokumentu. Nadzorna misija Organizacije europsku sigurnost i suradnju (OESS) ce biti zadužena pomoci ukrajinskim vlastima da pokrenu te mjere.

Separatisti u Donjecku ne žele položiti oružje

Separatisti u Donjecku, velikom industrijskom gradu na istoku Ukrajine gdje traje proruska pobuna, rekli su u petak da ne kane položiti oružje, dan nakon medunarodnog dogovora u Ženevi u tom smislu.

"Prvo Kijev mora razoružati Desni sektor (paravojni nacionalisticki pokret), Nacionalnu gardu u koju su ušle jedinice za samoobranu s Majdana i druge nezakonite skupine pa cemo onda mi eventualno predati oružje", rekao je za AFP Kiril Rudenko, glasnogovornik pobunjenika. Usto je izrazio nezadovoljstvo cinjenicom da predstavnici Donbasa, rudarskog bazena na istoku zemlje, nisu bili pozvani u Ženevu gdje su se u cetvrtak održali prvi medunarodni pregovori o ukrajinskoj krizi u kojima su sudjelovali Rusija, Ukrajina, Sjedinjene Države i Europska unija. Zapad, Kijev i Moskva postigli su dogovor o što bržem smirivanju stanja u Ukrajini koja je na rubu raspada.

Dogovor predvida razoružanje ilegalnih naoružanih skupina i evakuaciju zauzetih zgrada, medu kojima i pokrajinske uprave u Donjecku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter