Najjeftiniji slovenski GEN-i, najskuplji klasični HEP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Konkurencija na tržištu električne energije za kućanstva donijela je nužne, ali ne pretjerane uštede kupcima koji su posljednjih mjeseci promijenili operatera. Iako je ponuda sve bogatija i razglašenija, niti jedan od četiri alternativna dobavljača struje ne nudi drastično jeftiniju energiju. Cijene su niže za nekoliko lipa po kilovatu te se za prosječna kućanstva uštede iskazuju u nekoliko stotina kuna godišnje.

Mnogima je to dovoljno za odluku o promjeni dobavljača pa nove tvrtke na tom tržištu, na kojem od kraja 2013. posluje i Hrvatski Telekom, svakim danom privlače sve više kupaca.

Najjeftiniji kilovatsat električne energije, uz ugovor na najmanje godinu dana, hrvatskim kućanstvima nudi tvrtka GEN-i. Cijena mu je 0,53 kune i vrijedi za jednotarifna brojila. Kod ostalih dobavljača cijena kilovatsata je 56 lipa. I za dvotarifna brojila najpovoljniju tarifu nudi GEN-i (0,56 kuna za dnevni i 0,28 kuna za noćni obračun). Slijede RWE Energija (0,59 kn i 0,30kn), Hrvatski Telekom (0,59 kn i 0,30 kn ) pa HEPI (0,60 kn i 0,30 kn). Kod RWE Energije moguće je ostvariti dodatne popuste za trogodišnje ugovore - kilovat košta 55 lipa za dnevnu potrošnju kad se koriste dvotarifna brojila, odnosno 52 lipe pri jednotarifnim očitanjima.

Bazični operater HEP ODS naplaćuje 0,59 kuna po kilovatu za jednotarifna brojila. Viša tarifa za dvotarifna brojila je 0,63 kune, odnosno 0,31 kuna po kilovatsatu noćne tarife.

Naravno, na svaki potrošeni kilovat sat kod bilo kojeg operatera pribraja se i mrežarina, koja iznosi 31 lipu u jedinstvenoj tarifi (jednotarifna brojila), odnosno 35 lipa u višoj i 17 lipa u nižoj tarifi pri uporabi dvotarifinih brojila.

Dakle, najjeftiniji kilovat sat košta ukupno 84 lipe, od čega 53 lipe treba platiti tvrtki GEN-i, a 31 lipu javnom poduzeću Hrvatska elektroprivreda. Isti kilovat kod HEP-a stoji 90 lipa, dok ga drugi proizvođači naplaćuju 87 lipa. Ušteda se ne čini pretjeranom, ali na višegodišnjoj razini ipak nije zanemariva.

Prelaskom u GEN-i ušteda na godišnjoj razini za korisnike jednotarifnih brojila iznosi 483,57 kuna, u Hrvatski Telekom 426,88 kuna, u RWE Energiju 130,88 kuna, dok će opcija HEPI uštedjeti 117,79 kuna. Ušteda na godišnjoj razini na dvotarifnom brojilu, a pri istovjetnoj potrošnji od 400 kuna mjesečno, vrlo je slična - GEN-i štedi 473 kune, Hrvatski Telekom 423 kune, RWE Energija 127 kuna, dok HEPI smanjuje račun za 114 kuna od iznosa koji bi, pod istim uvjetima, naplatio dosadašnji glavni distributer HEP Opskrba.  (D. GRAKALIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter