Najaktivniji Istrijani Tireli i Hrelja, Grbinu tri stegovne mjere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osmi saziv Hrvatskog saziva, za čije je raspuštanje 15. srpnja već donesena odluka, nije obavio mnogo posla. Saborska statistika pokazuje kako su u šest mjeseci rada održane tri sjednice, donesena 33 zakona (samo jedan u redovnom postupku), te nekoliko odluka, među kojima je najvažnija ona o izboru sudaca Ustavnog suda. U ovom sazivu 151 zastupnik govorio je 4.119 put, pa je to prosječno bilo 27 javljanja po zastupniku. Najčešće je za govornicom bio Miro Bulj iz Mosta, 222 puta, te HDZ-ov šef kluba zastupnika Ivan Šuker 196 puta. 

Što se tiče saborskih zastupnika iz Istre, najaktivniji su bili Nansi Tireli iz Hrvatskih laburista i Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika. Tireli se 63 puta javljala za riječ u sabornici, od čega je 21 puta govorila u ime kluba zastupnika. Hrelja je govorio 59 puta, od čega 24 puta u ime saborskog kluba. SDP-ov Peđa Grbin istupao je 47 puta, od toga deset puta u ime Kluba zastupnika SDP-a. Nezavisni zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin govorio je u parlamentu 35 puta, od čega sedam puta u ime kluba zastupnika.

IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika za riječ se javio 21 puta, od toga u ime kluba tri puta. Giovanni Sponza iz iste stranke javio se 12 puta (dva puta u ime Kluba IDS-a), dok se Boris Miletić riječ javio sedam puta, od čega dva puta u ime saborskog kluba. SDP-ova zastupnica Tanja Vrbat-Grgić za riječ se javila osam puta, a radilo se o replikama na izlaganje ostalih zastupnika.

Najviše pitanja premijeru i ministrima postavila je Nansi Tireli - 14; Silvano Hrelja postavio je četiri pitanja, dok su Peđa Grbin i Tanja Vrbat-Grgić postavili po tri pitanje. Giovanni Sponza uputio je jedno pitanje predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću. Stegovne mjere - jednu opomenu, jedno oduzimanje riječi i jedno udaljavanje iz sabornice "zaradio" je SDP-ov Peđa Grbin. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter